Нюкасъл спъна Манчестър Сити в шестголово зрелище на „Сейнт Джеймсис“

Нюкасъл и Манчестър Сити не излъчиха победител в истинско голово шоу от третия кръг на английската Висша лига. Двубоят на „Сейнт Джеймсис Парк“ завърши при равенство 3:3, а шампионите губеха с 1:3 до 60-та минута, преди да се доберат до точка, която можеше да превърнат и в три, ако не бяха решаващите спасявания на вратаря на „свраките“ Ник Поуп.

Мачът започна по чудесен начин за шампионите на Англия, които поведоха в резултата още в петата минута чрез Илкай Гюндоган, който оползотвори добро центриране на Бернардо Силва. Отговорът на домакините обаче бе впечатляващ – възпитаниците на Еди Хау изнесоха играта напред и след няколко добри ситуации заслужено изравниха чрез Мигел Алмирон, който засече подаване на Алан Сен-Максимен. Отново бързоногият футболист бе в основата и на втория гол, с който бе оформен пълният обрат – той подаде на Калъм Уилсън, който излъга влезлия от пейката Рубен Диаш и преодоля Едерсон за 2:1.

Едерсон допуска третия гол във вратата си срещу Нюкасъл.

В началото на втората част Кийрън Трипиър покачи на 3:1 след отлично изпълнен пряк свободен удар. Реакцията на „гражданите“ обаче беше светкавична – само в рамките на четири минути те възстановиха паритета. Първо, Ерлинг Холанд вкара третия си гол от началото на кампанията след силен шут с левия крак, а малко по-късно Силва реализира елегантно след страхотен пас в коридор на Кевин Де Бройне. Белгийският национал насмалко не изкара директен червен картон на Трипиър при едно нарушение на англичанина, при което главният съдия показа първоначално червения цвят на картона за бранителя, но след проверка на монитора край страничната линия промени решението си и показа само жълт картон на един от голмайсторите за домакините. До края на срещата стражът на „свраките“ Поуп направи няколко спасявания и запази точката за Хау и компания, препъвайки шампионите за първи път през кампанията.

Така Арсенал остава еднолично на върха в Премиършип с пълен актив от девет точки, следван от Сити, Лийдс, Тотнъм и Брайтън, които са с по седем пункта. Нюкасъл е шести с пет точки. В следващия кръг „джордитата“ гостуват на Уулвърхемптън, докато Сити приемат Кристъл Палас.

По-рано през деня, Лийдс Юнайтед надигра Челси с категоричното 3:0 у дома в двубой от третия кръг на английската Висша лига. На „Еланд Роуд“ в Западен Йоркшър домакините играха вдъхновено и се разправиха със „сините“, нанасяйки им първо поражение през кампанията.

След равностойни първи 25-30 минути, възпитаниците на Джеси Марш поведоха в резултата в 33-та. Топката бе върната назад към вратаря на гостите Едуар Менди, който направи груба грешка, след като не изчисти кълбото, замота се и позволи на Брендан Ааронсън да го открадне, за да открие резултата на празна врата. Скоро след това Челси понесе нов удар. Джак Харисън центрира перфектно от свободен удар и намери Родриго, който се разписа с глава. По този начин той вкара и в третия мач на „белите“ от началото на сезона.

Ааронсън наказа грубата грешка на Менди за първия гол на Лийдс.

След почивката мениджърът на лондончани Томас Тухел опита да направи тактически корекции в състава си, като изстрел на Конър Галахър рикошира и мина опасно близо до гредата на Илан Мелие, а впоследствие френският страж на йоркшърци се намеси с вещина след опасен шут на Рийс Джеймс. Челси бе наказан в 69-та минута, когато Родриго намери Харисън в малкото наказателно поле и той не сбърка, за да оформи класиката. „Сините“ доиграха мача в намален състав след глупаво изкаран втори жълт картон на Калиду Кулибали.

Така Челси загуби за първи път през сезона след успеха над Евертън на старта и драматичното равенство с Тотнъм. Съставът е 12-и с четири точки, докато втората поредна домакинска победа на Лийдс ги изкачи на втора позиция със седем пункта. В следващия кръг „белите“ гостуват на Брайтън, който в друга среща нанесе трета поредна загуба на Уест Хем след 2:0 и има същия актив от точки, докато лондончани ще се опитат да се реабилитират срещу Лестър на „Стамфорд Бридж“. /БГНЕС