Нюланд: САЩ не търсят конфликт с Русия

САЩ не търсят конфликт с Русия, Вашингтон иска само да накара Москва да напусне Украйна. Това обяви в интервю за ТАСС зам-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, отговаряйки на въпроса дали допуска началото на Трета световна война.

"Моят президент беше много ясен: ние не търсим конфликт с Русия. Искаме Русия да напусне Украйна", каза Нуланд. По-рано Джо Байдън, говорейки по време на посещението си във Варшава, заяви, че САЩ и европейските страни не се стремят да установят контрол над Русия или да я унищожат.

САЩ са готови още утре да започнат преговори с Русия по Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, ако Руската федерация е готова за това, изтъкна още Виктория Нюланд в същото интервю. "Готови сме да започнем да го правим още утре, ако Руската федерация е готова за това. Готови сме и да позволим инспекции", каза Нюланд, в отговар на въпроса дали Вашингтон е готов за преговори без обвинения и предварителни условия. Тя отново направи твърдението, че САЩ смятат спирането на споразумението за "безотговорно". "САЩ и Русия носят голяма отговорност пред целия свят за поддържането на сигурността на ядрените арсенали. И ние трябва да си свършим работата", добави тя. „САЩ са готови да се върнат към преговорите, за да гарантират прилагането на СТАРТ-3 от самото начало“, каза Нюланд, цитирана от ТАСС.

Във вторник руският президент Владимир Путин в послание до Федералното събрание заяви, че Русия спира участието си в СТАРТ (известен още като Нов Старт), но не се оттегля от него. Държавният глава подчерта, че преди да се върне към обсъждането на въпроса за продължаване на работата по договора, руската страна трябва да разбере за себе си как СТАРТ ще вземе предвид арсеналите не само на САЩ, но и на други ядрени сили на НАТО - Великобритания и Франция. Държавната дума на заседание в сряда единодушно прие закон за спиране на участието на Русия в Новия договор СТАРТ. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ