Нобел за мир за журналистите Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия

В петък Нобеловата награда за мир беше присъдена на журналистите Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия за борбата им за свобода на изразяване в техните страни.

Двамата бяха отличени "за усилията им да защитят свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир", заяви председателят на Норвежкия нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен.

"Те са представители на всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на печата са изправени пред все по-неблагоприятни условия", каза тя.

58-годишната Реса заяви пред норвежката телевизия TV2, че е "шокирана" и "изпълнена с емоции" от получаването на отличието, което според нея ще даде на нея и колегите ѝ "огромна енергия да продължат борбата".

През 2012 г. Реса е съосновател на Rappler, цифрова медийна компания за разследваща журналистика, която все още ръководи, а Муратов е един от основателите на независимия вестник "Новая газета".

Rappler "фокусира критично внимание върху противоречивата, съпровождана с убийства кампания на режима на Дутерте за борба с наркотиците", казва Рейс-Андерсен.

"Броят на смъртните случаи е толкова голям, че кампанията прилича на война, водена срещу собственото население на страната", каза Рейс-Андерсен.

Реса и Rappler също така документираха как социалните медии се използват за разпространение на фалшиви новини, тормоз на опонентите и манипулиране на обществения дискурс.

Реса, бивш кореспондент на CNN, която има и американско гражданство, в момента е пусната под гаранция в очакване на обжалване на присъда от миналата година по дело за кибер клевета, за което я грозят до шест години затвор.

59-годишният Муратов от десетилетия защитава свободата на словото в Русия при все по-трудни условия.

През 1993 г. той е един от основателите на в. "Новая газета", който има "фундаментално критично отношение към властта", посочва комисията. От 1995 г. той е негов главен редактор.

- "Убийства и заплахи" -

Противниците на "Новая газета" са отговорили на това с тормоз, заплахи, насилие и убийства.

От началото на издаването на вестника са убити шестима негови журналисти, включително Анна Политковская, която пише разобличителни статии за войната в Чечения.

"Въпреки убийствата и заплахите главният редактор Муратов отказва да се откаже от независимата политика на вестника", казва Райс-Андерсен.

"Той последователно защитаваше правото на журналистите да пишат каквото си искат за каквото си искат, стига да спазват професионалните и етичните стандарти на журналистиката."

Свободната, независима и основана на факти журналистика помага за защита от злоупотреба с власт, лъжи и военна пропаганда, каза Райс-Андерсен.

"Без свобода на изразяване и свобода на печата ще бъде трудно да се насърчи успешно братството между народите, разоръжаването и по-добрия световен ред, за да успеем в нашето време", каза Рейс-Андерсен.

Преди обявяването на наградата в петък медийните наблюдатели бяха сочени като претенденти за престижната награда.

Миналата година отличието бе присъдено на Световната продоволствена програма (СПП), хуманитарната агенция на ООН за борба с глада.

През последните години имиджът на наградата беше силно засегнат, тъй като един от предишните лауреати, министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед, беше въвлечен във война.

Друг носител на наградата, мианмарската министърка Аун Сан Су Чи, беше обвинена, че е защитавала избиването на представители на малцинството рохинджа.

Все още обаче не е известно дали поради пандемията Реса и Муратов ще могат да пътуват до Осло, за да вземат наградата.

Нобеловият институт в Осло трябва да реши през следващите дни дали церемонията да се проведе онлайн или лично. /АФП