Нобеловата награда за мир се присъжда на премиера на Етиопия Аби Ахмед

Нобеловата награда за мир за 2019 година се присъжда на премиера на Етиопия Аби Ахмед. Това обяви в Осло Нобеловият комитет.

Премиерът Аби Ахмед сключи мирно споразумение с Еритрея.

Нобеловата награда за мир се присъжда на премиера Аби Ахмед за усилията му да разреши конфликта на страната си с „горчивия си враг Еритрея“.

Аби беше отличен "за усилията си в постигане на мир и международно сътрудничество и по-специално за решителната си инициатива за разрешаване на граничния конфликт със съседна Еритрея", заяви журито на Нобеловия комитет .

На 9 юли африканските съседи Еритрея и Етиопия обявяват края на войната помежду си от две десетилетия. Развихрилият се мирен процес отваря отново посолства и граници, възстановя телекомуникационни връзки и полети и възобновява търговски връзки. Всичко се случва след като новият премиер на Етиопия Аби Ахмед обявява през юни, че правителството му оттегля претенциите си към спорната гранична територия.

Споразумението също така възстановява дипломатическите връзки между Сомалия и Еритрея на 30 юли. Организацията на обединените нации отменя санкциите срещу Еритрея на 14 ноември.

Роденият в западния град Бешаша от баща-мюсюлманин и майка християнка Аби „е израснал, спейки на пода“ в къща, която нямала електричество и течаща вода.

"Преди взимахме вода от реката", каза той в радио интервю миналия месец и добави, че до седми клас дори не е виждал ток или асфалтов път.

И все пак Аби напредва бързо през властовите структури, създадени от управляващата коалиция, Етиопския народен революционен демократичен фронт (ЕПРДФ), след като организацията поема властта от военната хунта през 1991 г.

Очарован от технологиите, той се присъединява към военните като радиооператор, още като юноша.

Той се издигна до подполковник преди да влезе в правителството, първо като служител на службите за сигурност - той е създателят на кибер-шпионската централа на Етиопия, Агенцията за сигурност на информационната мрежа.

След това става министър и партиен представител в родния си регион Оромиа.

Освен сближаването с Еритрея, за което получи Нобелова награда, той изигра водеща роля в посредничеството за уреждане на политическата криза в Судан и също се опита да възроди несигурното споразумение за мир в Южен Судан.

И все пак дали някоя от тези инициативи ще успее в крайна сметка остава открит въпрос.

Въпреки несигурната обстановка в страната и опитите за убийство срещу него, Аби звучи уверено в интервю, в което казва: “Досега имаше много опити, но смъртта не искаше да дойде при мен", каза той. "Смъртта ме пропуска.“ /БГНЕС