Nokiagate: Разкритикуваха нидерландския премиер Марк Рюте заради изтрити СМС-и

Нидерландските депутати призоваха за спешен парламентарен дебат, след като медиен репортаж показа как премиерът Марк Рюте е изтривал текстови съобщения от телефона си всеки ден в продължение на години. Това трябва да става само с подходящ надзор, пише в. "Политико".

Скандалът, наречен от местните медии "Nokiagate" заради ретро телефона Nokia, който Рюте използва за голяма част от комуникацията си, избухна след репортаж на нидерландския всекидневник de Volkskrant. В него се твърди, че премиерът е изтрил текстовите съобщения от телефона си, в който има място само за 20 съобщения, въпреки че законодателството в страната гласи, че кореспонденцията от министрите трябва да се съхранява, за да се гарантира публична отчетност.

„Никога съзнателно не съм трил нищо, касаещо важни въпроси“, каза Рюте на пресконференция, и отрече да е нарушил закона. „Не съм голям фен на смартфоните“, добави той, но призна, че сега ще премине към такъв.

Това не е първият път, когато дългогодишният дясноцентристки премиер е замесен в скандал с текстови съобщения. През 2018 г. той беше обвинен, че е изтрил съобщение от бившия главен изпълнителен директор на Unilever Пол Полман с молба да премахне данъка върху дивидентите.

Законодатели от целия политически спектър критикуваха Рюте за действията му.

Днес се очаква парламентът да поиска изслушване на премиера. /БГНЕС

Амстердам / Нидерландия