Нолан ще снима филм за създателя на атомната бомба Опенхаймер

Британският режисьор Кристофър Нолан ще режисира филм за американския разработчик на първата атомна бомба Джулиъс Робърт Опенхаймер. Това съобщи „Дедлайн“, позовавайки се на източници.

Филмът ще разказва за периода на Втората световна война, когато американски учени са работили по ядрената програма на проекта „Манхатън“, създала първата атомна бомба. Главната роля във филма може да играе Килиан Мърфи, който многократно е участвал във филми на Нолан.

Източници съобщават също, че британският режисьор може за първи път от дълго време да откаже сътрудничество с Warner Bros., заради решението на медийния холдинг WarnerMedia да пусне филми в стрийминг услуги едновременно с излизането им по кината. В момента Нолан води преговори с няколко филмови студия за съвместна работа по филма за американския физик.

През август 1942 г. тогавашният президент на САЩ Франклин Рузвелт нарежда да се реализира проектът „Манхатън“ в отговор на възможна разработка от нацистка Германия на изключително мощна бомба от нов тип. Повече от 130 000 души участват в проекта, включително Опенхаймер, научен ръководител на ядрената програма.

Нолан стои и зад филмите „Интерстелар“ (2014), „Генезис“ (2010), адаптацията на комиксите за Батман „Черният рицар“ (2008-2012) и други. /БГНЕС