Номинации "Оскар 2023": Цели 10 филма се борят за голямата награда

Американската филмова академия обяви своите номинации за „Оскар 2023“. Номинираните за тазгодишните "Оскар"-и бяха обявени от актьорите Риз Ахмед и Алисън Уилямс.

„Всичко, навсякъде, наведнъж“ изненадващо доминира в списъка с номинации за "Оскар", а „Топ Гън: Маверик“ най-накрая получи заслужени номинации за звук и сценарий.

"Баншите от Инишерин" също спечелиха множество номинации.

За най-добър актьор в главна роля се борят Остин Бътлър за „Елвис“, Колин Фарел за „Баншите от Инишерин“, Брендън Фрейзър за „Кит“, Пол Мескал за „Aftersun“ и Бил Найги за „Да живееш“.

В същата категория, но от дамска страна, ще се борят Кейт Бланшет за "Тар", Ана де Армас за „Блондинка“, Андреа Рейсбъро за „To Leslie“, Мишел Уилямс за „Семейство Фейбълман“ и Мишел Йео за „Всичко, навсякъде, наведнъж“.

За най-добър режисьор се състезават Мартин Макдона за „Баншите от Инишерин“, Даниел Куан и Даниел Шайнърт за „Всичко, навсякъде, наведнъж“, Стовън Спилбърг за „Семейство Фейбълман, Тод Фийлд за „Тар и Рубен Йостлунд за “Триъгълник на тъгата“.

Най-голямата изненада в тазгодишните номинации е броят им за голямата награда – Най-добър филм - цели 10 (най-големият в историята) – „На западният фронт нищо ново“, „Аватар: Природата на водата“, „Баншите от Инишерин“, „Елвис“, „Всичко, навсякъде, наведнъж“, „Семейство Фейбълман“, „Тар“, „Топ Гън: Маверик“, „Триъгълник на тъгата“ и „Жените говорят“.

Първите обявени номинации бяха за най-добра актриса в поддържаща роля. Там борещите се за награда са Анджела Басет за „Черната пантера: Уаканда завинаги“, Хонг Чау за „Китът“, Кери Кондън за „Баншите от Инишерин“, Джейми Лий Къртис за „Всичко, навсякъде, наведнъж“ и Стефани Хсу за „Всичко, навсякъде, Наведнъж“.

Последваха ги номинациите за костюми, като отличените са Уаканда завинаги“, „Вавилон“, „Елвис“, „Всичко, навсякъде, наведнъж“ и „Mrs. Harris goes to Paris“.

За най-добър актьор в поддържаща роля се борят Брайън Глийсън за Баншите от Инишерин“, Брайън Тири Хенри за „Caseway“, Джъд Хърш за „Семейство Фейбълман“, Баеи Кугън за „Баншите от Инишерин“ и Ке Хуи Куан за „Всичко, навсякъде, наведнъж“.

За наградата за звук ще се състезават „На западния фронт нищо ново“, „Автар: Приородата на водата“, „Батман“, „Елвис“ и „Топ Гън: Маверик“.

В категорията за музика номинираните са: „Волкер Бертелман за „На западния фронт нищо ново“, Джъстин Хъруиц за „Вавилон“, Картър Бъруел за „Баншите от Инишерин“, Сон Лукс за „Всичко, навсякъде, наведнъж“ и Джон Уилямс за „Семейство Фейбълман“.

За адаптиран сценарий номинациите си поделят „На западния фронт нищо ново, „Вади ножовете“, „Да живееш“, „Топ Гън: Маверик“ и „Жените говорят“.

За оригинален сценарий ще се борят „Баншите от Инишерин“, „“Всичко, навсякъде, наведнъж“, „Семейство Фейбълман“, „Тар“ и „Триъгълник на тъгата“.

За международен филм номинациите са: "Аржентина, 1985 г." (Аржентина), "EO" (Полша), "Close" (Белгия), "На Западния фронт нищо ново" (Германия), "The Quiet Girl" (Ирландия).

За анимация сред номинираните се открояват два номинирани филма – „Пинокио“ и Котаракът в чизми: Последно желание“.

И след като отдадохме внимание на категорията за костюми, редно е да обърнем такова и на категорията за грим и прически. Номинираните са „На западния фронт нищо ново“, „Батман“, „Уаканда завинаги“, „Кит“ и „Елвис“.

За операторско майсторство за награда се състезават „На западния фронт нищо ново“, „Bardo, falsechronicle of a handfulof truths“, „Елвис, „Империя на светлината“ и „Тар“.

За много следената категория визуални ефекти се състезават „На западния фронт нищо ново“, „Аватар: Природата на водата“, „Батман“, „Черната пантера“ Уаканда завинаги“, и „Топ Гън: Маверик“.

Церемонията по връчването на наградите "Оскар" ще се състои вечерта на 12 март, неделя, в "Долби Тиатър" в Холивуд, Лос Анджелис, САЩ. Комикът Джими Кимъл ще бъде водещ за трети път, след като беше домакин през 2017 и 2018 г. /БГНЕС