Нона Куманова: Изкуството за любителите е вид терапия

Изкуството за хората, които нямат опит, за любителите, е вид арт терапия. Това каза пред БГНЕС Нона Куманова – художник и управител на ателие „Цветна магия”, където провеждат уъркшопи за акварелни техники.

"Нашият художник Николай Найденов преди няколко месеца направи изложба. Така стартирахме нашата нова практика да даваме пространство на художници да представят творбите си и след това да правят уъркшоп, с който да представят техниката, която използват”, посочи тя.

В продължение на 5 месеца правят всеки месец този уъркшоп, който продължава 5 часа. „Ние сме го кръстили „Експериментална живопис”, защото в случая всеки изпробва техниката и прави нещата, които усеща с цветовете, които избира”, разказа Куманова.

Понякога на тези уъркшопи се появяват и професионалисти, които искат да вземат опит, но основно посетителите са любители на изкуствата, на живописта. „Това всъщност стана доста популярно последните години. Все повече хора, с различни професии, идват да се разтоварят и да развиват умения. Много от тях идват редовно, други изпробват нещо, после вкъщи си купуват материали и продължават там да практикуват”, сподели Нона Куманова. Тя посочи, че хората обикновено идват след работа при тях, а нейните лични наблюдения показват, че в началото някои от тях са много напрегнати. „Към края на уъркшопа вече се вижда, че тотално са забравили за ежедневието си и са се отпуснали”, сподели младата жена.

След 22 март обаче, когато влязоха в сила поредните ограничителни мерки, уъркшопите в ателието са по-скоро под формата на частен урок. /БГНЕС