Нори срази Гофен след петсетов трилър за първи полуфинал на Уимбълдън

Камерън Нори зарадва домашната публика на Откритото първенство на Великобритания по тенис, след като преодоля Давид Гофен в пет сета – 3-6, 7-5, 2-6, 6-3, 7-5, за около три часа и половина игра. Двубоят предложи много качествен тенис и интрига до самия край, като победител в сблъсъка стана представителят на домакините.

Срещата обаче не започна по вкуса на деветия в основната схема британец, който инкасира пробив в шестия гейм, след който нямаше връщане назад и така Гофен поведе в сетовете. Във втория белгиецът отново се добра първи до брейк, този път в седмия гейм, но Нори го върна моментално. В 12-ия гейм първата ракета на Великобритания нанесе нов удар, с който изравни частите. Гофен реагира като ужилен и дръпна на бърза ръка с 4-0 в третия сет и въпреки връщането на един от пробивите, Нори се оказа отново в ролята на догонващ.

Камерън Нори.

Един-единствен пробив в осмия гейм на четвъртия сет бе достатъчен за влизането в пета решителна част, в която Нори стигна до пробив в 11-ия гейм и след това сервира успешно за първото си класиране на полуфинал в турнирите от Големия шлем. Статистиката от мача показа много равностоен характер на двубоя, като Гофен дори завърши с 11 уинъра повече при еднакъв брой непредизвикани грешки, но в крайна сметка триумфът бе за британеца, който ще се изправи срещу действащия шампион Новак Джокович в спор за място на финала.

Другият полуфинал при мъжете ще бъде определен от срещите Кристиан Гарин – Ник Кирьос и Тейлър Фриц – Рафаел Надал.

При дамите, Онс Жабер се класира за полуфиналите на турнира от Големия шлем Уимбълдън, след като обърна Мари Бузкова след 3-6, 6-1, 6-1 за близо един час и 50 минути игра. Тунизийката загуби първи сет от началото на надпреварата, но това не й попречи да се класира за първия си полуфинал на Ол Ингланд Клъб и в Шлема.

След четири равностойни гейма без пробиви, чехкинята първа нанесе удар с брейк в петия гейм. Оттам-насетне до края на частта тя диктуваше играта на корта и след още един пробив поведе в резултата. Това по никакъв начин не разколеба втората ракета в света при дамите, която направи цели шест пробива в следващите два сета, давайки само два гейма на Бузкова.

Мари Бузкова (л) и Онс Жабер (д).

Мачът завърши без нито един ас, като Жабер направи десет непредизвикани грешки повече от опонентката, но и цели 16 уинъра повече. Третата в схемата ще играе с 34-годишната Татяна Мария в спор за място на финала, след като германката повали сънародничката си Юле Нимайер в три сета.

Другият полуфинал при дамите ще бъде оформен от сблъсъците Симона Халеп – Аманда Анисимова и Айла Томлянович – Елена Рибакина. /БГНЕС