Нормално започна изборният ден в страната

Точно в 7.00 ч. започна изборният ден в страната.

В София в столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ секциите отвориха навреме, предаде репортер на БГНЕС. Всички членове на секционните избирателни комисии са налице, а интересът за гласуване към този ранен час бе минимален – само двама души чакаха, докато в сравнение с миналия тур чакащите по това време на деня бяха повече от десет. 1717 са секциите за гласуване в столицата, в 681 секции ще се гласува с по 2 машини, а в останалите секции има по една машина. Общият брой на машините в столицата е над 2000. Право на глас в София имат 1 милион 180 хиляди 657 души.

Във Варна всички секции отвориха навреме. На балотажа за президентска двойка във Варна и областта имат право да гласуват малко над 400 хиляди граждани. 668 са разкритите секции за балотажа. Избирателите за балотажа във Варна и областта са 402 500. Секционните комисии са 669. Има и мобилни секции за хора с увреждания, както и за карантинирани. 405 000 са хартиените бюлетини, а машините за гласуване - 782. 5 подвижни секции са създадени за обслужване на гражданите под карантина, те са за всеки район по една, има и допълнителна за резерва.

В Бургас изборният ден започна спокойно. Броят на машините за областта са 660. Към момента всички работят. Общият брой на секциите в Бургаско са 762. В 67 секции има по 2 машини, а в 169 хората ще могат да гласуват и с хартиена бюлетина. В цялата област право на глас имат 365 000 души.

В Хасково също денят на вота започна нормално. 482 са избирателните секции в Хасковска област. Правото на глас имат 232 337 избиратели. Доставените машини са 347.

В Пловдив изборният ден започна навреме. В 29-а секция в училище „Райна Княгиня” машината за гласуване не работи, и въпреки че проблемът е бил установен още в събота, от ЦИК не са заменили машината с друга. Затова желаещите да упражнят правото си на глас в тази секция ще гласуват с хартиена бюлетина. 1000 полицаи ще следят за реда и за това дали се извършва търговия с гласове в Пловдив и областта. В града са разкрити общо 481 секции. Има предвидени 11 подвижни секции за хора, които са поставени под карантина. Има разкрити секции и в болниците.

В Сливен изборният ден започна спокойно. В област Сливен могат да гласуват 154 582 избиратели в 307 секции. На първия тур активността в областта беше 29.65%.

В Смолян изборният ден започна в спокойна обстановка. Секционните помещения на територията на региона са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на балотажа.

Във Велико Търново всички секции отвориха навреме. В областта ще се гласува в 420 секции. Право на глас имат близо 211 хиляди избиратели. В избирателния район бяха направени рекордните за страната 20 % смени на изборните състави.

В Стара Загора общият брой избиратели е 140 032 души. Всички секции отвориха също навреме. Избирателните секции на територията на общината са 215, като в града - 149, и в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 е избирателната секция с Подвижна избирателна кутия. В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци – едно момче, което има право да пусне своя вот в секция 96, както и две девойки, които може да упражнят правото си на глас в СИК № 14 и СИК № 94. Най-възрастният избирател е жена на достолепните 102 години, която ще може да гласува в секция № 68. Най-възрастният господин е 99-годишен старозагорец, който е включен в избирателните списъци на 168-та Секционна избирателна комисия.

В Русе обстановката при отварянето на секциите също бе спокойна. Проблем има само в една секция - номер 11, която се намира в град Глоджево, община Ветово. Машината има проблем с четеца, а след консултация с техници, членовете на СИК ще уведомят ЦИК и ще се вземе решение как да продължи изборният процес. В Глоджево има общо шест избирателни секции, като всяка от тях е с по една машина. Избирателите там са 3 439. До момента се е наложила смяна на трима членове на секционните избирателни комисии в областта.

В Благоевград изборният ден официално започна в 7.00 ч. „Изборният ден започна в 07.26 часа. Секционните помещения на територията на областта са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите“, съобщиха от ОД МВР - Благоевград.

В Ямбол над 108 хиляди души имат право на глас. Проблеми не са възникнали при организирането на вота - изборните книжа, както и машината за гласуване са пристигнали навреме.

В Монтана спокойно започна изборният ден. 121 хиляди души имат право на глас в областта, най-много те са в община Монтана. 304 са общо откритите секции, като в 208 от тях ще се гласува машинно.

От секционните избирателни комисии напомнят задължително преди гласуване хората да дезинфекцират ръцете си преди да докоснат машината. Носенето на маски в секциите също е задължително. Членовете на секционната комисия трябва да преписват данните от личната карта на избирателя без да я пипат, а той трябва да свали маската си за кратко, за да се идентифицира. В секциите, където е възможно да се гласува с хартиени бюлетини, е необходимо химикалките да се дезинфекцират след употреба./БГНЕС