Нормално започна изборният ден в страната

На територията на цялата страна изборният ден започна нормално, без нарушения и закъснения при отварянето на избирателните секции, предадоха кореспондентите на БГНЕС в страната.

В Кърджали денят стартира без нарушения. През почивните дни в ОДМВР-Кърджали са били подадени три сигнала за нарушения, свързани с вота в общините Момчилград, Черноочене и Ардино, които, обаче, са са приключили без установяване на нарушения или престъпления. 476 служители на МВР са включени в охраната на реда и избирателните секции при провеждането на изборите за общински съветници и кметове в областта.

В Стара Загора изборният ден започна без закъснение и нарушения точно в 7.00. 144 594 старозагорци имат право днес да упражнят своя вот в една от общо 208 секции на територията на общината.

В Добрич вотът стартира без закъснения и нарушения. В 384 секции гласуват имащите право на глас в Добричка област, а те наброяват 162 662 души. В община Добрич има 68 секции, а 18 717 избиратели ще упражнят правото си на вот в избора на кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места на територията на община Добричка.

Във Видин денят стартира с рутинни смени в секционни избирателни комисии поради неявяване на членове, но закъснения и нарушения нямаше. 56 760 са избирателите в общината. Над 140 000 бюлетини са отпечатани за местните избори в община Видин. В 12 населени места, в които ще се избира и кмет на кметство, ще се гласува с по три бюлетини. 127 секционни избирателни комисии са разкрити в общината, 5 са подвижните секции, една секция е разкрита във видинската болница и една – в Дома за възрастни хора в село Кутово.

Във Варна всички секции за гласуване отвориха навреме. Две подвижни избирателни секции ще са на разположение на гражданите в града – в район „Приморски“ и в кметство Тополи.

Във Велико Търново денят също стартира нормално, без закъснения и нарушения. Всички 142 секции са отворени, като 3 от тях се намират в Стара болница, Нова болница и в Центъра за психично здраве.

Общият брой на избирателите в община Велико Търново е 70 858.

В Благоевград изборният ден започна навреме, без регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции в област Благоевград са ангажирани над 700 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

В Сливен изборният ден започна в спокойна обстановка. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 359 служители на ОДМВР и РДПБЗН в Сливен, ще бъдат ангажирани в изборния ден и охраната на СИК. Оперативни дежурни групи и дежурни части на ОДМВР-Сливен и районите управление в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица и екипи на Зонално жандармерийско управление –Бургас отговарят за реда и спокойствието в региона. Екипи на „Пътна полиция” извършват контрол по пътна безопасност.

В Шумен денят също стартира без нарушения. Гражданите с право на глас в община Шумен са 81 049 души. 407 души са придобили право на глас от изборите за Европейски парламент от 26 май до 27 октомври, т. г. За трите вида избори – за кмет на община, за общински съветници и за кмет на кметство в областта бяха доставени 400 000 бюлетини.

В Ямбол вотът започна без нарушения и закъснения. 103 са секционните комисии на територията на община Ямбол. Допълнителна секция има в едно лечебно заведение, има и подвижна секция за хора с увреждания. 63 770 са избирателите в общината.

В Смолян 101 345 са избирателите от региона, които имат право на глас. На територията на областта всички секции отвориха навреме, няма регистрирани нарушения.

В Хасково изборният ден също стартира навреме, въпреки че в града не са се явили всички членове на секционни избирателни комисии в общината. На територията на общината са разкрити 151 секции, а право на глас на днешните избори имат имат 78 986 избиратели./БГНЕС