Норвегия и Германия с титли в отборните спринтове при мъжете и жените

Норвегия спечели златото в мъжката отборна спринтова класика на ски-бягането от програмата на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Скандинавците, в състав Ерик Валнес и Йоханес Клаебо, разбиха конкуренцията и оставиха далеч зад себе си на второто място Финландия, в състав олимпийския шампион в класиката на 15 км Иво Нисканен и Йони Маки, на +2.46 сек от победителите. С бронза се задоволиха руснаците и съименници Александър Болшунов, олимпийски първенец на 30 км скиатлон, и Александър Терентев, бронзов медалист от спринта свободен стил. Топ 10 допълниха тимовете на Швеция, Канада, Италия, Франция, Швейцария, САЩ и Австрия.

Йоханес Клаебо пресича финалната линия пред Йони Маки и Александър Терентев.

Норвегия защити олимпийската си титла в дисциплината от преди четири години в Пьонг Чанг, като завоюва четвърти медал в ски-бягането на Игрите в Пекин след бронза и златото на Клаебо съответно в 15-километровата класика и спринтовия свободен стил, и среброто в мъжката щафета на 4х10 км. Норвегия продължава да води в класирането по медали с 13 златни, седем сребърни и осем бронзови отличия.

За мъжете в ски-бягането предстои 50 км масов старт в събота, 19 февруари, от 07:00 часа българско време.

При дамите, Германия се окичи с олимпийското злато в женската отборна спринтова класика на ски-бягането на Зимните игри в китайската столица Пекин.

Германките, в състав Катарина Хениг и Виктория Карл, оставиха на второ място, на +0.17 сек зад себе си отбора на Швеция, в състав Мая Далквист и Йона Сундлинг. Шведките отново се задоволиха със среброто, след като останаха втори и в Пьонг Чанг преди четири години. Далквист и Сундлинг вече донесоха на страната съответно сребро и злато в спринта свободен стил, като бяха и в щафетата на 4х5 км, завършила на трето място.

Виктория Карл (л) и Катарина Хениг (д).

С бронза в женския отборен спринт се поздравиха Юлия Ступак и Наталия Неприяева от Руския олимпийски комитет. Олимпийските шампионки в дисциплината от преди четири години САЩ се наредиха на пето място. Топ 10 оформиха отборите на Финландия, Австрия, Швейцария, Норвегия, Полша и Франция.

За Германия това бе десето злато в Пекин, като страната има още шест сребърни и четири бронзови отличия. За дамите в ски-бягането предстои масов старт на 30 км в неделя, 20 февруари, от 07:30 часа българско време. /БГНЕС