Норвегия отказа на Том Круз снимки в Шпицберген

На Том Круз е било отказано разрешение да кацне с хеликоптер на архипелага Шпицберген, тъй като властите се опасяват, че той ще обезпокои местната фауна, съобщава в. "Таймс".

"Губернаторът на Шпицберген е отказал да даде разрешение за 30 кацания на хеликоптер по време на снимките на осмия филм от франчайза "Мисията невъзможна", се уточнява в статията.

Според ръководителя на Министерството на околната среда властите се опитват да "запазят почти недокоснатата дивата природа на Шпицберген.

"Придвижването из архипелага трябва да се извършва по начин, който не причинява излишни неудобства на хората и животните", цитира вестникът думите на норвежкия министър.

Отбелязва се, че забавянето на продукцията може да доведе до проблеми за Paramount, продуцента на филма, който е планирал да заснеме необходимите сцени в кратък срок.

Според "Таймс" местната продуцентска компания PolarX, която координира работата, обжалва решението на властите. Въпреки това норвежкият министър на културата Анет Третебергстуен вече е отказала на фирмата субсидии за снимане на филма в страната поради опасения за нарушаване на околната среда в Шпицберген.

Проектът с участието на Круз трябва да бъде пуснат на екран през 2024 г. Режисьор на филма ще бъде Кристофър Маккуори./БГНЕС