Норвегия забранява пиенето на алкохол в ресторанти, хотели и барове по празниците

Норвегия забранява пиенето на алкохол в ресторанти, барове и хотели по време на празниците.

От сряда в страната ще бъде въведена абсолютна забрана за сервиране на алкохол за първоначален период от четири седмици, съобщи правителството късно в понеделник.

Целта на тази и други нови мерки е да се намалят социалните събирания и в крайна сметка да се противодейства на разпространението на варианта на коронавируса Омикрон.

"Няма да бъде разрешено да се пие алкохол в ресторанти, барове и хотели", заяви на пресконференция министър-председателят Йонас Гар Стор.

Освен това ще има по-строги правила за публичните събития, в културния живот и за организираните дейности в свободното време, наред с други неща.

Мерките са насочени към ситуации, които са свързани с висок риск от заразяване и при които много хора могат да се заразят в рамките на кратък период от време, заяви министърът на здравеопазването Ингвилд Киеркол.

Актуализираният във вторник списък на Норвежкия здравен институт (НЗИ) показва, че до момента в скандинавската страна са открити 1176 случая на заразяване с Омикрон.

Тези, които са засегнати от мерките, отново ще получат финансова подкрепа от правителството, съобщи във вторник министърът на финансите Тригве Слагсволд Ведум. /БГНЕС