Норвегия ще предостави на Украйна нови средства за противовъздушна отбрана

Норвегия ще предостави на Украйна нов принос, включително финансиране, за подобряване на противовъздушната отбрана на страната, заяви норвежкият министър-председател Йонас Гахр Стьоре, цитиран от „Киев индипендънт“.


Противовъздушната отбрана на Украйна е под голям натиск през последните месеци на фона на атаките с руски ракети и дронове и забавянето на помощта от САЩ.

Стьоре заяви, че има "значителни суми", които ще бъдат насочени към противовъздушната отбрана на Украйна, но не уточни точната сума.

"Ще се върнем към този въпрос, когато представим ревизирания бюджет. Това е скъпо, но запазването на мира и свободата струва пари. Тези, които плащат най-високата цена, са Украйна и украинците", каза Стьоре.

Премиерът добави: "Изработването на противовъздушна отбрана отнема време. Това означава, че трябва да изпратите противовъздушна отбрана от собствените си складове".

Не стана ясно веднага каква част от новия принос на Норвегия ще бъде финансова и каква част ще се състои от военно оборудване.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 19 април, че съюзниците от НАТО са поели ангажимент да предоставят на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана, включително „Пейтриът“. Столтенберг добави, че по това време не може да коментира конкретния брой на новите вноски.

Норвегия напоследък увеличи усилията си за увеличаване на производството на отбранителни продукти както за вътрешни нужди, така и за подкрепа на Украйна. През януари Осло отпусна 2 млрд. норвежки крони за тази цел.

По данни на Института за световна икономика в Кил, който следи международната помощ за Украйна, Норвегия е поела ангажимент за 7,5 млрд. евро за Украйна от февруари 2024 г. /БГНЕС