Норвегия ще разреши изхвърлянето на минни отпадъци във фиордите си

Норвегия ще разреши изхвърлянето на минни отпадъци във фиордите си, след като правителството спечели съдебно дело срещу екологични организации, които се опитваха да блокират плана, съобщи „Гардиън“.


След 15-годишен спор частната компания Nordic Mining получи разрешение да депонира 170 млн. тона минни отпадъци на дъното на фиорда Фьорде, което според критиците ще застраши морския живот и ще изложи на риск биоразнообразието.

Норвегия се присъединява към само две други държави, Папуа Нова Гвинея и Турция, които все още издават нови лицензи за депониране на отпадъци в морето.

Съдът осъди "Приятели на Земята - Норвегия" и "Природа и младеж", двете екологични организации, които заведоха делото, да заплатят съдебни разноски в размер на около 110 000 лири. Те все още могат да отнесат делото до апелативния съд, но твърдят, че в момента ресурсите им са твърде ограничени, за да продължат борбата, въпреки че се надяват на външна подкрепа.

Трулс Гулоусен, ръководител на организацията "Приятели на Земята - Норвегия", заяви: "Това противоречи на Орхуската конвенция, която гласи, че достъпът до правосъдие по въпроси, свързани с околната среда, не трябва да бъде финансово непосилен. Ние просто нямаме пари, за да водим делото в този момент".

Той заяви, че присъдата може да обезкуражи бъдещи съдебни дела, насочени към защита на околната среда срещу търговските сили.

Критиците обвиниха правителството, че пренебрегва собствените си съветници - Норвежкия институт за морски изследвания.

Гейр Хюсе, старши научен сътрудник в института, заяви: "Нашата роля е да правим изследвания и да съветваме администрацията за вероятните последици, но решенията се вземат от политиците и администрацията“.

"Оценката ни за този проект се разви с течение на времето. Днес стигаме до заключението, че не препоръчваме депонирането на морски отпадъци, тъй като то може да застраши здравата и устойчива екосистема във фиорда Фьорде", добави Хюсе.

Той заяви, че фиордът е важно място за размножаване на треска, както и миграционен път за сьомгата от четири реки, и посочи риска от разпръскване на фини частици в по-широки морски пространства.

"Има голяма вероятност те да се разпространят извън фиорда с неизвестни последици", твърди той.

Nordic Mining ще добива гранат - уникален минерал, използван като абразив, и рутил - оксиден минерал, съставен от титанов диоксид, който се използва в боите, козметиката, медицинските импланти и изкуствените стави, наред с други неща.

Дружеството е получило разрешение да депонира 4 млн. тона отпадъци годишно, но главният изпълнителен директор на Nordic Mining, Ивар С. Фосум, заяви, че дружеството планира да депонира 1,2 млн. тона годишно. Площта, определена за депониране, е 4 кв. км, което представлява 4 % от дъното на фиорда.

"Страшно е, че съдебната система проявява толкова малко разбиране към правата на околната среда“, заяви Гулоусен.

Ищците твърдят, че присъдата е в нарушение на Рамковата директива за водите на ЕС, която според тях в случая е била тълкувана неправилно.

"Смущаващо е, че Норвегия все още практикува изхвърляне на отпадъци в морето", каза природозащитникът. "Може би това показва едно старомодно отношение към морето, което го третира като "Това, което не се вижда, не се и мисли". Това е точно обратното на това, което би трябвало да се очаква от една морска нация".

По-рано тази седмица Норвегия бе подложена на критики, след като парламентът гласува да разреши търговския дълбоководен добив на морското си дъно, въпреки предупрежденията, че той може да бъде опустошителен за морския живот.

Говорител на норвежкото правителство заяви: "Никога не е имало спор, че минните отпадъци имат екологични последици, независимо дали се изхвърлят на сушата или във водата. В конкретния случай страните се съгласиха, че депонирането на сушата не е по-добър вариант за опазване на околната среда от депонирането в морето. Понастоящем не съществуват алтернативи за съхраняване на такива обеми минни отпадъци"./БГНЕС