Норвежки триумф в последния ден на Световното по биатлон, достойно представяне за българите

Носителята на Световната купа за миналия сезон не допусна грешка на стрелбището и завърши комфортно на първа позиция за 38 минути, 9 секунди и 5 стотни. Отличието е шесто на Бьо от шампионата и трето златно след двете щафети.

Французите Кантен Фийон Майе и Емилиен Жаклен приключиха втори и трети на почетната стълбичка. Фийон Майе беше много бърз по трасето, въпреки че допусна три грешки, и нямаше проблеми да запази втората позиция. За бронзовото отличие имаше борба между Жаклен и Тарей Бьо, но световният шампион от преследването излезе победител от този спор.

Единственият българин в масовия старт Красимир Анев завърши на 16-то място от 30 участници с две грешки и с изоставане от 2 минути и 7 секунди спрямо победителя. Той имаше шанс и за влизане в топ 10, но не успя да затвори последната мишена и това сложи край на тази възможност.

Марте Олсбу Ройзеланд също от Норвегия спечели масовия старт на 12.5 километра при жените.

Тя завърши за 39 минути и 14 секунди, като по последната обиколка задмина местната фаворитка Доротея Вирер. За третото място се пребори Хана Йоберг от Швеция, която надделя срещу Моника Хойниш-Старега от Полша.

За 29-годишната Олсбу това е пети златен медал на това първенство и общо седми, с което постави своеобразен рекорд с отличие във всяка една от дисциплините. За Вирер домашното световно също беше много успешно с два златни и два сребърни медала.

Българката Милена Тодорова завърши на 28 място от 30 състезателки с изоставане от 4 минути и 20 секунди спрямо победителката и със седем грешки при стрелбата. /БГНЕС