Носенето на предпазна маска в студа може да навреди

При отрицателни и ниски температури предпазната маска бързо се намокря и става абсолютно неефективна, дори може да причини кожни проблеми. Това съобщи д-р Надежда Чернишова.

„Не е нужно да носите маска на улицата. Когато дишаме през маската, върху нея се образува влага, а мократа маска не помага за предпазване от вируси. За да може ефективно да бъде избегнато заразяване, задължително при влизане в топло помещение отвън, маската трябва да се сменя с нова и суха“, съветва специалистът.

Д-р Чернишова също предупреди, че при силни студове влажната маска се допира до кожата и води до измръзване и редица проблеми с кожата.

Дерматорогът д-р Олга Андриянова пък предупреждава, че излагането на ниски температури, особено продължително време, е вредно за кожата толкова, колкото и силното слънце. За да се намалят негативните ефекти от студеното време, лекарят посъветва да се обърне внимание на приема на хранителни добавки. Задължително е и ползването на овлажняващи кремове, но не на водна основа, защото при замръзване в кожата те стават на лед и я увреждат.

При първи симптоми на алергия задължително се обърнете към лекар, съветват експертите. Първите симптоми на алергия към студа са поява на отоци, зачервяване и сърбеж на откритите участъци, изложени на студ. Продължителното излагане на студен въздух също може да причини уртикария, придружена от сърбеж и парене. /БГНЕС