Нотариус сигнализира за непрозрачна и корупционна практика при преместването им от един град в друг

Всеки работен ден в продължение на 6 години, нотариусът Емил Чолев изминава разстоянието от София до Велинград и обратно. Година след като изкарва конкурса и заема място там, софийският нотариус прави постъпки да се премести, но удря на камък. В интервю за БГНЕС Чолев обяснява защо повече от 5 години борбата му остава без резултат.

„Проблемът е, че в Закона за нотариусите и нотариалната дейност няма ясни и прозрачни критерии за преместване и назначаване на нотариуси. Това създава напрежение в Нотариалната камара“, казва той и обяснява, че във всеки град един нотариус се пада на 10 000 жители и уточнява, че поради тази причина във Велинград те са общо петима.

По думите му големият проблем идва оттам, че няма ясни критерии как се случва едно преместване от един град в друг, а конкурси в София за заемане на свободни места се провеждат веднъж на 10 години, като последният такъв е бил преди 2 години и твърди, че те са предрешени. И докато четирите му молби за преместване събират прах и никой не го е потърсил до момента с него, то хора с връзки и подходящите познати биват премествани от други градове в София. Чолев казва, че за да има справедливост при преместването на нотариус трябва да се изключи намесата на човешкия фактор.

„Всичко трябва да се случва само по обективни обстоятелства. Подадена молба, време на нейното подаване и наличие на свободно място и при разкриване на свободно място първият по време и право да го заема“, предлага той и уточнява, че може да бъде преместен, ако обжалва издадената заповед от правосъдния министър и Върховният административен съд я уважи.

Чолев казва, че трябва да се облекчат и изискванията за назначаване на нотариуси.

„Предлагам назначаването на нотариуси да се основава само на обективни критерии – завършил си право, придобил си юридическа правоспособност, неосъждан. Три години юридически стаж като помощник нотариус по заместване, препоръка от нотариуса, при който си работил“, посочва той.

Нотариусът отправя едно послание към нотариусите, с което иска да ги успокои, а именно че нито иска да разбива нотариалната камара, нито да отваря професията, просто иска да бъде преместен, за да спре ежедневно да изминава стотици километри от вкъщи до работа и обратно. /БГНЕС