Нов германски завод за чипове ще се нуждае от повече енергия, отколкото малък град

Планираният завод за чипове на Intel в германския град Магдебург може да увеличи потреблението на енергия в града поне два пъти, когато заработи през 2027 г., съобщиха двама градски служители пред POLITICO.

"Когато Intel започне да работи, потреблението на енергия ще бъде по-голямо от сегашното общо потребление на енергия на целия град" с население 240 000 души, каза Луц Трюмпер, бивш кмет на Магдебург. Операторът на мрежата за високо напрежение 50Hertz потвърди тази оценка като достоверна. Трюмпер договори през март 2022 г. сделката, която доведе Intel в Магдебург. Той напусна поста си три месеца по-късно.

Първоначално Intel планира да наеме 3000 работници, като в крайна сметка може да увеличи броя им до 20 000. Ако фабриката достигне това ниво, потреблението на енергия в нея също ще се увеличи.

Действителното потребление на електроенергия от напълно функциониращата фабрика може да достигне дори "три пъти повече енергийните нужди на Магдебург". Мадлен Линке, председател на групата на Зелената партия в града, сподели, че тя и други членове са били уведомени за това от бившия кмет на заседание на градския съвет.

Въпреки че проектът е огромна възможност за града, тъй като създава хиляди работни места в район с по-висока от средната безработица, той ще изисква и изграждането на нова електрическа подстанция, която да го захранва.

Тази зима енергията е болна тема в Германия, след като Русия прекъсна до голяма степен доставките на газ. Обществените жилища намаляват температурата на отопление, а някои градове затварят обществените плувни басейни и сауни, тъй като цените на енергията се покачват.

Въпреки че Intel е поела ангажимент да използва само възобновяема електроенергия за завода, това изглежда вероятно едва от 2030 г. нататък. Дотогава Германия трябва да разработи нови източници на енергия, тъй като останалите ядрени централи ще бъдат затворени, а страната се опитва да намали зависимостта си от газовите електроцентрали.

Миналата година обществените комунални услуги на Магдебург са продали 1500 GWh електроенергия, 1400 GWh газ и 500 GWh централно отопление. И за експертите не е изненада, че централата ще консумира подобни количества енергия.

"Просто трябва да се има предвид колко много малки технологични стъпки се извършват там", казва Юлия Хес от мозъчния тръст Stiftung Neue Verantwortung. Колкото по-сложни стават чиповете, толкова повече енергия е необходима за създаването им, каза тя.

Intel заяви, че е твърде рано да се оценяват енергийните нужди на завода и че на този етап всяка оценка, сравняваща потреблението ѝ с това на Магдебург, е "подвеждаща или твърде неточна". Веднага щом има надеждни данни за завода в Магдебург, "ние също ще ги направим прозрачни", заявиха от компанията пред POLITICO.

Американският производител на чипове инвестира 17 млрд. евро в завода, като вероятно още милиарди ще бъдат осигурени с публично финансиране. Проектът е в отговор на призива на европейските политици за производство на повече чипове в Европейския съюз, след като недостигът по време на пандемията подчерта зависимостта на региона от чуждестранен внос.

"Проект от такъв мащаб, при който компания инвестира 17 млрд. евро в едно място за толкова кратко време, не е виждан досега в Германия", каза Трюмпер. /БГНЕС

Магдебург / Германия