Нов хит в Швеция: Музей за селфита

Нов музей за селфита в Швеция преобръща стауквото, като превръща посетителите едновременно в художници и експонати.

"Йоузеумът" в Стокхолм няма произведения на изкуството по стените си. Вместо това неговите ярко декорирани стаи са предназначени да служат като забавен фон за селфита или видеоклипове на посетителите.

"Можете да правите готини снимки и да създавате готино съдържание за своя Instagram... Това е идеалното място за правене на тиктокси", казва управителката София Макиниеми пред АФП, докато показва "Стаята на емоджитата", пълна със сини и жълти топки с усмихнати и намръщени лица.

В други стаи можете да се заровите в бонбонени пръчици от пяна, да позирате под неонови светлини или да седнете на гигантска розова люлка за следващата си профилна снимка.

"Имате осветление, имате музика от "Тикток", имате закуски, имате всички неща, които ни харесват", казва 18-годишната Зенеб Елмани, на посещение с група приятели.

Тя харесва атмосферата на "ерата на 2020-те години".

За Макиниеми Youseum, който се намира в търговски център, позволява на посетителите да бъдат самите художници, въпреки че типичният инфлуенсър може да не смята снимките си за изкуство.

"Това е интерактивен музей, в който можете да създадете изкуството, което искате да видите", казва тя.

Концепцията за Youseum започва в Нидерландия, където вече има два такива музея. С все по-широкото разпространение на социалните медии нараснаха опасенията относно опасностите, които те крият, особено въздействието им върху психичното здраве на младите хора, по-специално на момичетата.

"Днес те са голяма част от нашето общество, така че защо да не се опитаме да ги направим по-креативни", твърди Макиниеми.

Макар че по-възрастните поколения може да се подиграват на идеята за музей, посветен на привидно самовлюбената практика да се снимаш, 70-годишният професор Бил Бъргвинкъл, който го посещава с племенницата си тийнейджърка, каза, че трябва да го приемем.

"Мисля, че е твърде късно да се притесняваме. Това е начинът, по който светът е устроен сега", каза той, добавяйки, че неортодоксалният музей изглежда "изпълнява целта си". /БГНЕС

Тагове: