Нов роботизиран телескоп се насочва към звездното небе над Рожен

Звездното небе над най-големия изследователски астрономически център в Югоизточна Европа ще бъде наблюдавано и с най-новия роботизиран телескоп на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Това ще се случи през есента, казаха за БГНЕС от обсерваторията.

Астрономи от България и от други държави вече проявяват интерес към бъдещото съоръжение на Института по астрономия към БАН, което става факт благодарение на проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от МОН. Телескопът с 1,5-м основно огледало се изработва от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH” след спечелена обществена поръчка по проекта.

Новата придобивка превъзхожда трите съществуващи в обсерваторията телескопа освен с модерните си параметри, също и с възможността наблюденията от там да се извършват дистанционно, чрез насочване и фокусиране към съответно космическо тяло, например бързо променливи обекти – звезди и квазари. Изследователите могат да задават параметрите за своите проучвания и да получават резултатите от тях директно в компютрите си. Оптичната система на телескопа е с три огледала, които изключително прецизно се насочват с помощта на компютърна система, елиминираща всякакви възможни отклонения. Така няма да са необходими допълнителни корекции за постигане на максимална прецизност на настройките на апарата.

Снимка: ИА с НАО - БАН

През месец май предстоят тестове в завода на компанията-производител, които ще предшестват доставката и монтажа на новия телескоп. Той чувствително ще подпомогне провежданите от Института по астрономия с НАО изследвания в различни области, свързани с теоретичното и практическо изучаване на обектите, процесите и феномените във Вселената и тяхната еволюция. Изучаването им съдейства за развитието на науки с практическо приложение като атомната и ядрената физика или физиката на плазмата.

През това лято предстои да бъде изградена кулата с купола за новото съоръжение.

Тя ще се намира недалеч от двата по-малки телескопа на обсерваторията - 50/70-см Шмит и 60-см Касегрен. Най-големият, с 2-м огледало, е в действие от края на 1979 година, месеци преди официалното откриване на 13 март 1981 г. на комплекса. Той представлява най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България.

Дистанционно управляемият и роботизиран нов телескоп със собствена мини метеостанция се очаква да заработи до края на тази есен. /БГНЕС