Нов случай на африканска чума край Панагюрище

Случай на Африканска чума по свинете бе регистриран в Пазарджишка област, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Положителна проба на заболяването е потвърдена в района на Държавно горско стопанство Панагюрище, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Пробата е изпратена на 9 януари, очакват се резултатите и от други проби предадени на референтната лаборатория.

Взети са проби от пет отстреляни диви прасета в района на ДГС Панагюрище и са изпратени в референтната лабораторния за изследване, положителна за африканска чума по свинете е само една проба, съобщават от областна администрация. Тя е изпратена в референтната лаборатория на 9 януари. За останалите проби още няма резултати. От началото на 2020 г. от ловните дружинки на територията на ДГС-Панагюрище са отстреляни 29 диви прасета. В дивечовъдните участъци на Асарел-Медет при индивидуален отстрел са убити 40 броя диви свине.

Заместник областният управител Йордан Кожухаров председателства редовното седмично заседание на Областната епизоотична комисия, на което беше обсъдена епизоотичната обстановка в страната и региона, изпълнението на мерките за биосигурност и недопускане разпространението на АЧС.

В петте индустриални ферми в област Пазарджик се вземат непрекъснато проби и се изпълняват мерките за биосигурност. Със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ в петте обекта са командировани официални ветеринарни лекари, които осъществяват контрол по изпълнението и прилагането мерките за биосигурност и недопускане разпространението на АЧС.

БГНЕС припомня, че като мярка за ограничаване на чумата до края на този месец се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите се отменя и зонирането на инфектираните зони при констатирани случаи на АЧС. Отпада забраната за лов в територии, в които е установена дива свиня с наличие на вируса.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС като изследванията са за сметка на Агенцията за безопасност на храните.

От 9 януари е в сила забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. Мерките се предприемат заради влошената епизоотична обстановка./БГНЕС