Нов вид дъждовна жаба кръстиха на Грета Тунберг

Бразилски учени откриха нов вид дъждовна жаба в труднодостъпен район в Източна Панама, който кръстиха на шведската природозащитничка Грета Тунберг, пише списание ZooKeys.

Жабата Pristimantis gretathunbergae, чиито най-близки "роднини" живеят в Северозападна Колумбия, е открита в парка Дариен в Панама на планината Чуканти, заобиколена от тропическа гора. Биолозите твърдят, че опазването ѝ е жизненоважно за оцеляването на този и други застрашени видове.

Грета Тунберг често призовава за опазването на тропическите гори на планетата.

Новият вид жаби, кръстен на екоактивистката, е продаден на търг от организацията Rainforest Trust. Приходите ще отидат за опазване на застрашените видове.

Грета Тунберг е известна като неформален лидер на движението "Училищна стачка за климата", което обединява хиляди млади хора. Те призовават властите да обърнат повече внимание на глобалното затопляне. Младата шведка е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир и е носител на редица обществени награди. През 2019 г. екоактивистката е обявена за "Личност на годината" на списание „Тайм“. /БГНЕС