Нов закон във Франция праща инфлуенсъри в затвора

Инфлуенсърите във Франция вече могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода, ако се установи, че са нарушили новите правила за популяризиране, след като беше официално приет закон, предаде Си Ен Ен.


Новите строги закони имат за цел да защитят потребителите от подвеждащи или фалшиви търговски практики онлайн.

Те ограничават популяризирането на лотарийни игри и залагания и забраняват рекламирането на стоки като тютюн.

За първи път в Европа тази роля се определя със закон.

В сряда междупартийното законодателство беше прието единодушно при гласуване в Сената, след като премина през останалите части на парламента.

Инфлуенсърите са онлайн личности, които имат голям брой последователи и могат да определят тенденциите. Някои от тях насърчават хората да купуват продуктите, които рекламират, но често не декларират, че приемат пари в замяна на рекламирането им.

Френските законодатели заявиха, че в условията на нарастване на броя на измамените онлайн лица са се опитали да "изяснят контурите" на търговската дейност и да уточнят "отговорностите и задълженията" на инфлуенсърите.

Съгласно новите им закони "участниците с търговско влияние" няма да могат да рекламират лотарийни или хазартни игри на платформи, които нямат капацитет да забраняват достъпа на непълнолетни.

Наред с тютюневите изделия ще бъде забранено и рекламирането на козметична хирургия, както и на някои финансови продукти и медицински изделия.

Нарушенията могат да означават наказание до две години затвор или глоба до 300 000 евро.

Съществуват обаче опасения относно способността на властите да следят за спазването на новите правила - особено когато акаунтите на инфлуенсърите са видими във Франция, но лицето физически се намира извън юрисдикцията на страната.

Смята се, че във Франция има повече от 150 000 инфлуенсъри, според данни на Министерство на икономиката, финансите и индустриалния и цифровия суверенитет. /БГНЕС