Нова книга разкрива как Ким Чен Ун ласкае Тръмп

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е използвал ласкателства и пищна проза в писмата до Доналд Тръмп, показва нова книга за американския президент.

Личните отношения на двамата политици са ключов двигател на дипломацията между Вашингтон и Пхенян, които се люлеят от взаимни обиди и заплахи за война до декларация за любов от Тръмп. "Ярост" на разследващия журналист на „Вашингтон пост“ Боб Удуърд разкрива съдържанието на 25 писма, които двамата политици са си разменили. В кореспонденцията Ким използва най-високопарни формулировки, докато с Тръмп създадоха най-необичайно приятелство. Обръщайки се към Тръмп като „Ваше превъзходителство“, писмата на Ким са пълни с ласкателни фрази и лични коментари, показва съдържанието им, публикувани от Cи Ен Ен. „Дори сега не мога да забравя онзи момент от историята, когато здраво държах ръката на Ваше превъзходителство на красивото и свещено място, докато целият свят наблюдаваше с голям интерес“, пише Ким на Тръмп на Коледа, 2018 г., след първата им среща в Сингапур. Това беше първата среща между лидер на Северна Корея и действащ президент на САЩ и дори след краха на втората им среща на върха в Ханой, Ким определи Сингапур като „момент на слава, който остава ценен спомен“. „Също така вярвам, че дълбокото и специално приятелство между нас ще работи като магическа сила“, добави Ким в послание от юни 2019 г. Три седмици по-късно двамата проведоха среща с кратко известие в демилитаризираната зона, която разделя полуострова. Преди срещата Тръмп пише на севернокорейския лидер, че те споделят „уникален стил и специално приятелство“. „Само вие и аз, като работим заедно, можем да разрешим проблемите между нашите две страни и да сложим край на близо 70 години враждебност“, написа Тръмп. "Ще бъде исторически момент!" В същото време отсъства какъвто и да било напредък в усилията за ядрено разоръжаване на Север след първата среща на върха на двамата в Сингапур и дори шефовете на американското разузнаване предупредиха, че Пхенян е малко вероятно да предаде ядрените си оръжия. Преговорите между Пхенян и Вашингтон са в безизходица след колапса на срещата на върха в Ханой през февруари миналата година.

Но дори и в застой на дипломацията, Тръмп често се хвали, че получава „много красиви“ и „отлични“ писма от Ким. Няколко месеца след срещата в Сингапур, Тръмп каза на митинг на своите привърженици, че двамата мъже са се влюбили един в друг "Не, наистина, той ми написа красиви писма и те са страхотни писма. Влюбихме се", каза той. В книгата Удуърд пише, че ЦРУ никога не е определило окончателно кой е писал и изработвал писмата на Ким, но агенцията ги е считала за „шедьоври“. „Анализаторите се удивляват на умението на този, който е успял да намери точната смес от ласкателства, като същевременно апелира към усещането за грандиозност на Тръмп и за неговото централно място в историята“, пише той. /БГНЕС