Нова надежда за задържаните активисти в Хонконг

Съдът в Хонконг постанови знаково решение, което ще помогне да се премахне секретността на предварителните изслушвания, провеждани по силата на закон за националната сигурност.

Законът за сигурност беше наложен от Пекин след мащабни демократични протести и до голяма степен потуши несъгласието в града.

Около 100 души са обвинени по този закон, като на по-голямата част от тях е отказано освобождаване под гаранция и те са задържани в продължение на месеци - някои от тях повече от година - в следствения арест.

В продължителните досъдебни производства са взети решения, които са прецедент, но медиите не могат да отразяват правните аргументи поради строгите ограничения за отразяване на събитията, въпреки че много обвиняеми са поискали те да бъдат отменени.

Съдията от Върховния съд Алекс Лий постанови, че ако подсъдим поиска, ограниченията около изслушванията и производствата за сезиране на съда трябва да бъдат отменени.

Магистратът няма право да откаже "да отмени ограниченията за докладване по молба на обвиняемия", пише Лий в решението си.

Решението ще създаде прецедент за други дела и трябва да позволи на медиите да съобщават повече подробности за това как се прилага законът за националната сигурност.

Китай твърди, че законът за сигурността е бил необходим за възстановяване на стабилността след огромните и понякога насилствени демократични протести през 2019 г.

Критиците казват, че той е нанесъл удар върху свободите на Хонконг и е променил правния пейзаж на града - основа на репутацията му на бизнес център.

Успешното обжалване беше подадено от Чоу Ханг-тунг, виден активист за демокрация и адвокат в затвора.

Чоу е и една от основните организатори на ежегодните чествания на смъртоносните репресии на площад Тянанмън през 1989 г. в Хонконг - огромно продемократично събитие, забранено след протестите.

Тя и двама други ръководители на бдението на Тиенанмън- Лий Чукян и Алберт Хо - бяха обвинени в "подстрекаване към подривна дейност", което съгласно закона за сигурността се наказва с до десет години затвор.

Въпреки че през изминалата година на представители на обществеността беше разрешено да присъстват на предварителните изслушвания, репортажите до голяма степен се ограничаваха до имената, датите на изслушванията и решенията на съдията.

Очаква се решението да засегне най-големия процес в областта на националната сигурност, който в момента се води в съдилищата - преследването на 47 видни активисти по обвинения в подривна дейност.

Четирима обвиняеми по това дело наскоро подадоха молба за премахване на ограниченията за отразяване на събитията.

Групата е обвинена в подривна дейност за това, че се е присъединила към първични избори за избор на опозиционни кандидати.

Мнозинството от тях са в ареста от повече от година, а малцината, пуснати под гаранция, трябва да спазват строги ограничения за изказвания.

Властите в Хонконг твърдят, че групата се е опитала да свали правителството. Подсъдимите се противопоставят на това, че са се занимавали с легална политика и че преследването им разкрива до каква степен са намалели свободите в Хонконг./БГНЕС, АФП

Хонконг / Китай