Нова помощ от САЩ за Украйна в размер на 325 млн. долара

Съединените щати обявиха официално нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 325 долара, докато украинските войски се сражават с руските сили в започналата наскоро контраофанзива, предаде АФП.

Пакетът "ще осигури американско въоръжение и оборудване на стойност 325 млн. долара", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Помощта "включва критични възможности за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи, артилерийски снаряди, противотанкови оръжия, бронирани превозни средства и друго оборудване", добави Блинкен.

Пентагонът заяви, че пакетът осигурява "ключови възможности за подпомагане на усилията на Украйна да си възвърне суверенната територия и за подкрепа на украинските въздушни защитници, които смело защитават украинските войници, цивилното население и критичната инфраструктура".

Помощта включва 25 бронирани превозни средства - 15 бойни машини на пехотата „Брадли“ и шест бронетранспортьора „Страйкър“, боеприпаси за разрушаване на препятствия и повече от 22 милиона патрона за стрелково оръжие и гранати.

В пакета са включени 105 и 155 мм снаряди, както и ракети за системите „Насамс“ и „Химарс“.

"Тези първокласни системи, колкото и да са добри, са уязвими и ще трябва да бъдат заменени, и затова напомняме, че тази разпоредба за сигурност не е еднократна. Това ще трябва да продължи в дългосрочен план", заяви Брадли Боуман, старши директор на Центъра за военна и политическа власт към базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите.

Очаква се скоро администрацията на Байдън да предостави на Украйна и снаряди с обеднен уран след седмици на вътрешни дебати за това как да бъдат оборудвани танковете "Ейбрамс", които САЩ предоставят на Киев, заявиха американски служители.

Новият официален пакет от военна помощ ще подпомогне контраофанзивата на Украйна срещу руските войски, за която президентът Володимир Зеленски заяви в събота, че е в ход.

Киев призова съюзниците си на Запад да доставят широк спектър от модерно военно оборудване, за да помогнат на украинските сили да си върнат големи части от територията, контролирана от Русия.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., Съединените щати са предоставили военна помощ на стойност над 40 млрд. долара. /БГНЕС