Нова събота на недоволство на "жълтите жилетки"

За 22-ра поредна събота – активистите от движението „жълти жилетки“ отново излязоха по улиците на Париж и по-големите градове във Франция. Исканията на протестиращите не са се променили – оставка за президента Еманюел Макрон и по-добър начин на живот за обикновените граждани.

Протестите на "жълтите жилетки" се провеждат за 22-ра поредна събота.

Няколко хиляди демонстранти се събраха в Тулуза, който се превърна в „столицата“ на тазседмичните протести – първите след влизането в сила в четвъртък на закона за борба с масовите безредици. Съобщава се и за няколко арестувани демонстранти, без да се уточнява техният брой.

Няколко стотин души все пак се събраха в ранния следобед и в Париж, където централният булевард „Шанз Елизе“ продължава да е забранен за демонстрации и се наблюдава засилено полицейско присъствие. Протестиращи излязоха и по улиците на Марсилия, Гренобъл и Лил.

В социалните медии „жълтите жилетки“ в Тулуза призоваха да се запази недоволството срещу „Макрон и неговият свят“ и да „покажем, че всичко просто тепърва започва след резултатите от големия дебат“.

В понеделник премиерът Едуар Филип представи първоначалните заключения от мащабните, продължили почти три месеца публични консултации, станали известни като „Големия дебат“. Президентът Еманюел Макрон поде инициативата през януари в отговор на нестихващите протести на „жълтите жилетки“ с намерението да „трансформира насилието в решения“.

Исканията на протестиращите не са се променили – оставка за президента Еманюел Макрон и по-добър начин на живот за обикновените граждани.

Новият закон за борба с масовите безредици, който първоначално беше променен по настояване на Конституционния съвет на страната, преди да влезе в сила беше заклеймен и от редица организации, обявили го за незаконен и определили го като „опит, някои хора да си измият лицето по време на демонстрациите“.

Миналата седмица протестите привлякоха 22 300 души по улиците на Франция, сочат данните на вътрешното министерство. Това е най-малкият брой хора от началото на недоволството в средата на ноември мината година.

Очаква се обаче масова демонстрация на „жълтите жилетки“, насрочена за 20 април, когато президентът Еманюел Макрон ще представи в реч заключенията от „Големия дебат“. / БГНЕС