Нова вълна от мутации на Омикрон пълзи из Европа

Нова вълна от Covid-19 обхваща цяла Европа. Причинители са редица мутации на щама Омикрон, предупреди Европейската Агенция по лекарствата.

Увеличаването на броя на хората с положителен тест се дължи на мутациите BA.4 и BA.5 на варианта Omicron.

През април EMA посъветва хората на възраст над 80 години да си направят втора бустерна ваксина. Сега Агенцията препоръчва на хора на възраст между 60-79 години и такива с компрометирана имунна система да си поставят бустерна доза.

Почти цяла Европа премахна ограниченията, свързани с коронавируса. В много страни това лято е първото, в които хората ще могат да отидат ва почивка спокойно.

На 30 юни Световната здравна организация съобщи, че броят на новите случаи в световен мащаб се е увеличил с 18% през предходната седмица, като са докладвани повече от 4,1 милиона случая.

Последните статистически данни показват, че един на всеки 30 души в Обединеното кралство е заболял през седмицата до 24 юни, което е увеличение от 32% спрямо предходната седмица.

В последния си седмичен доклад здравната агенция на ООН отбеляза, че смъртните случаи, свързани с Ковид, са се увеличили рязко в три световни региона: Близкия изток, Югоизточна Азия и Америка. /БГНЕС