Новак Джокович е за пети път Спортист на годината на наградите Лауреус

Световният номер 1 в тениса при мъжете Новак Джокович спечели наградата за Спортист на годината на Лауреус за пети път в своята кариера. Джокера приключи 2023 година с три титли от Големия шлем – Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос и Ю Ес Оупън, като отстъпи на Карлос Алкарас във финала на Уимбълдън. Сърбинът има рекордните 24 трофея от Шлема и получи отличието за пети път след 2012, 2015, 2016 и 2019.


„За мен е изключителна чест да спечели наградата за Спортист на годината на Лауреус за пети път. Връщам се към 2012, когато я получих за първи път – тогава бях на 24 години. Много съм горд, че съм отново тук 12 години по-късно. Изминалата година донесе на мен и моите фенове много вълнение и успехи. Беше страхотно да се завърна в Австралия миналия януари и да грабна десетата си титла. Това е турнир, който е много близък до моето сърце и ме постави в отлична изходна позиция за едни невероятни 12 месеца. Нямаше да постигна всички тези изумителни постижения и успехи, ако нямах невероятен екип зад себе си и вдъхновяващи противници, които винаги са ме карали да показвам най-добрата си възможна версия на корта. Наградите Лауреус са толкова специални, защото представляват признание от 69-те първокласни спортисти, които влизат в Световната спортна академия на Лауреус. Да получа гласовете на моите спортни герои прави тези награди толкова високоценени във всички спортове“, каза 36-годишният Джокович.

Полузащитникът на Барселона Айтана Бонмати завоюва отличието за Спортистка на годината при жените, превръщайки се в първата футболистка, която печели званието. Тя триумфира в Лига Ф и Шампионската лига с Барселона миналата година, като стана и световна шампионка с Испания. В добавка, Бонмати спечели „Златната обувка“ на женския Мондиал и стана носителка на „Златната топка“.

Халфът на Реал Мадрид Джуд Белингам се поздрави с отличието за Пробив на годината след чудесния старт на престоя си в Испания. Английският национал вкара 10 гола в първите си десет мача, след като премина в Кралския клуб от Борусия Дортмунд миналото лято, а в неделя отбеляза и победния гол за Реал в поредното издание на Ел Класико срещу Барселона.

Всички отличени с награди Лауреус:

Спортист на годината: Новак Джокович

Спортистка на годината: Айтана Бонмати

Отбор на годината: Женският национален отбор на Испания по футбол

Пробив на годината: Джуд Белингам

Завръщане на годината: Симон Байлс

Спорт за доброто: Фондацията на Рафаел Надал

Спортна личност на годината с увреждане: Диде де Гроот

Атрактивна спортна личност на годината: Ариса Тру. /БГНЕС