Новата екооценка на автомобилите може да доведе до съдебни казуси

Съдебни казуси може да създаде практиката за нова екооценка на автомобилите. Това казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред БНР.

От 12 юли колите ще имат екостикер, който ще указва на градските власти къде може да се движи автомобилът при определени от тях зони с ниски емисии на газовете.

Новата екооценка е различна от дадената от производителя и това може да е причина за конфликтите в данните, смята Диана Русинова:

„Ако производителят е дал една категория, а пък изведнъж някой друг даде друга категория, това предполагам ще бъде и предпоставка за много съдебни дела. Защото не може, да кажем, аз да си купя един нов автомобил и производителят да ми даде „Евро 6“ и изведнъж някой да ми дава „Евро 4“. Няма как. За мен по тази линия ще има някакъв проблем“.

Към момента в други европейски градове има ограничения за движение на т.нар. цапащи автомобили. Но те се налагат на базата екооценката на колата, дадена от производителя.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики се надява новото правило да не бъде повод за корупционни практики.

Законодателните мерки и новите изисквания се провеждат при липса на политики за стимулиране на подмяната на автопарка, допълва тя:

„При липсващата национална политика по отношение на закупуването на нови автомобили – имам предвид под формата на ваучери или данъчни облекчения, или каквото и да било, хората няма да бъдат стимулирани и все така няма да могат да си позволят да си купуват нови автомобили. Така че общината прави нещо, които при сегашното положение действително изглежда като „каруцата пред коня“.

Очаква се заради новата мярка цената на годишните технически прегледи на автомобилите да поскъпне. /БГНЕС