Новата песен на Адел оглави британския хит парад

Песента на Адел Easy on Me оглави класацията за сингли в Обединеното кралство, превръщайки се в най-слушаната песен от близо пет години, като същевременно постави рекорд за най-много стрийминг песни. Това съобщиха в петък от Official Charts Company, която отговаря за съставянето и публикуването на музикалните класации в Обединеното кралство.

В официалната класация за сингли първата композиция на Адел от шест години беше приобретена само за една седмица 217,3 хиляди пъти. Това е рекордно ниво от януари 2017 г., когато песента на Ед Шийрън Shape Of You беше купена 226,8 хиляди пъти.

Терминът "приобретяване", съгласно метода на изчисление, приет от официалната компания за чартове, включва закупуване на произведение на физически носител, неговото платено изтегляне или слушане чрез стрийминг услуги. В същото време всеки 100 възпроизвеждания на песен се брои като едно придобиване на песента, а всеки 1000 възпроизвеждания се брои като придобиване на албум.

Издадена на 15 октомври, песента също успя да постави рекорда на Official Charts Company по брой стрийминг услуги. За седем дни Easy on Me, което може да се преведе като "Бъди мил с мен", беше слушана 24 милиона пъти във Великобритания. Това счупи рекорда на 7 Rings на американката Ариана Гранде с 16,9 милиона слушания през 2019 г. Успоредно с това видеото към песента на Адел събра повече от 100 милиона гледания в YouTube.

Easy on Me успя да измести от първия ред на класацията за сингли композицията Cold Heart (Pnau Remix) на британския изпълнител и композитор Елтън Джон Cold Heart, която той записа заедно с британската певица от косовски произход Дуа Липа. Третото място заема песента на Ед Шийрън Shivers, която дотогава се задържа на върха близо месец. Адел успя да постигне такъв резултат за трети път. Преди това нейните композиции Somebody Like You през 2011 г. и Hello през 2015 г. станаха лидери в класациите.

На фона на интереса към новата песен на Адел, британците започнаха да слушат по-активно предишните й албуми. Дискът "25" от 2015 г. добави шест позиции и се изкачи на трето място за най-популярните албуми за една седмица, а дискът "21" от 2011 г. веднага се издигна с 14 позиции до шесто място. Не забравят феновете на Адел и нейния дебютен албум "19" през 2008 година: за една седмица той излетя до небето с 54 позиции за седмица и е на 15-о място.

Иначе класацията на най-успешните британски албуми се оглавява от Music Of The Spheres на Coldplay. Той стана най-бързо продаваният диск за годината.

33-годишната Адел е една от най-успешните съвременни поп изпълнителки. Тя е получавала престижните награди „Грами” 15 пъти. През 2013 г. за песента към филма за приключенията на Джеймс Бонд "007: Skyfall" певицата бе удостоен с „Оскар” и „Златен глобус”. Последното видео на певица (за песента Hello) събра 2,8 милиарда гледания на платформата YouTube. Излизането на новия албум на певицата "30", който ще включва песента Easy on Me, е предвиден за 19 ноември. /БГНЕС