Новата тройна коалиция: Продължаваме управлението; ГЕРБ и ДПС искат оставки

„Продължаваме промяната“ разчита на 12 гласа от ИТН, за да продължи да управлява страната и се надява на правителство на малцинството. От ИТН са категорични, че ще постъпят морално и достойно за тях, като няма да дадат подкрепа. Това стана ясно, след като депутати и министри коментираха управленската криза след изтеглянето на министри от ИТН, предаде репортер на БГНЕС.

Каримански: Ще подкрепим социалната част от бюджета

Председателят на Бюджетната комисия в парламента от ИТН Любомир Каримански заяви, че ще подкрепят все пак бюджета в неговата социална политика. „Няма да затрудня никого. Не мога да кажа кога ще подадат оставка министрите. Не мисля, че все още е моментът за нови избори“, добави Каримански. Ние казахме кое ще подкрепим. Първо ще гласуваме социалните в ДОО и след това ще гласуваме социалните, както са отразени в Закона за държавния бюджет, каза още Каримански.

Балабанов: Петков и Василев искаха да консолидират цялата власт в ръцете си

В политиката трябва да избираме между лошото и по-малкото лошо. За 6 месеца партньорите, с които подписахме това коалиционно споразумение - "Продължаваме промяната" направиха така, че наистина да се превърнат в огромното лошо в този парламент, заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

По думите му премиерът и министърът на финансите имат стремеж за еднолична власт.

Те искаха да консолидират цялата власт в ръцете си, превърнаха парламента в гумен печат. Никой не се съобразяваше с нас в законодателна ала. В една такава емоционална среда предполагам, че през следващите ни много кал ще си хвърлим. Ние трябва да залагаме на фактите и на истината. Да, според някои сме лоши, но предпочитаме да говори истината

Актуализацията на бюджета до последно се е предлагала "на тъмно".

"Винаги съм ходил с група експерти от нашата партия, да има хора които да изразят експертното си мнение по казуса и да има хора, които после да може да потвърдят каква е истината за тези коалиционни съвети. Планът за еврото, актуализацията на бюджета, Македония - все неща, които бяха поставяни на тъмно."

След заявлението на Слави Трифонов вчера, "Продължаваме промяната" не обелиха и дума за Македония, подчерта Балабанов.

Митева: Имаме проблем с премиера и с вицепремиера, затова изтегляме министрите си

Избори не са нужни. Избори са опасни в този момент, хората също не ги искат. Това заяви Ива Митева от „Има такъв народ”, след като Слави Трифонов обяви, че партията му напуска управляващата коалиция.

Митева смята, че трябва да се опита да се състави нов кабинет. „Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо”, отбеляза тя.

В случай, че се завърти рулетката с мандатите, Митева уточни, че ИТН няма да подкрепи правителство на „Продължаваме Промяната”. „Друг мандат с ПП не смятам, че бихме подкрепили. Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме. Ще търсим правителство на широкото съгласие. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим”, обясни депутатът.

Андрей Гюров: Доста от действията на ИТН са плод на сценарий

Видя се в последно време, че ИТН не играе в този отбор. Подхождаме винаги с кредит на доверие, правили сме всичко необходимо да намираме компромисите и да поддържаме диалога в коалицията. Доста от действията на ИТН са плод на сценарий, каза председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

По думите му в последните месеци ИТН саботират управлението със спиране на правосъдната реформа, повдигат теми, които не вълнуват българските граждани.

Гюров коментира, че ИТН са саботирали напредъка по закона за КПКОНПИ, а правна комисия не работи, тъй като депутатите не са присъствали на заседанията. Замяната на този шеф на КПКОНПИ с министър Рашков би бил чудесен знак за обществото, тъй като по думите му комисията е единственият разследващ орган, който може да работи по времето на главния прокурор Иван Гешев.

Имаме ясна програма какво трябва да се случи, имаме Закона за бюджета, за да могат средствата да стигнат до хората, каза Гюров.

Минчев: Актуализацията на бюджета ще бъде приета

„В краткосрочен план ключово за нас и за страната е да бъде приета актуализацията на бюджета, защото в нея са антикризисните мерки, които сме анонсирали, увеличението на пенсиите. Фокусирани сме върху тази стъпка. В залата има 240 народни представители, всеки със своя съвест и свои убеждения. Затова смятам, че актуализацията на бюджета ще бъде приета“, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той добави, че няма промяна в персоналния състав на Министерски съвет, защото само Народното събрание решава промените в МС, а за да се случат те, трябва да настъпи предложение. Според него предстои тепърва да се види дали говорим за сериозна политическа криза.

„В момента имаме ясни 109 гласа в пленарната зала, които са от ПП, БСП и ДБ. Оттам нататък би могло отново да се стигне до мнозинство в пленарната зала, когато народни представители, които не са съгласни с водената от формацията, от която са част, политика и решат, че е време да действат не според партийната повеля“, заяви Минчев. По думите му разговорите, които се водят в НС, показват, че не всички народни представители от ИТН са съгласни с начина на действие, който лидерите на формацията предприемат.

Лорер: Да хвърлиш държавата в хаос заради пътищата е безотговорно

Имам огромно възмущение, гигантско към ИТН. Те не излязоха от правителството, защото имахме проблеми в енергетиката или заради политиката спрямо Украйна или Русия. Те решиха да излязат от правителството зарад пътищата на България, заяви министърът на иновациите Даниел Лорер.

Те искат колосална цифра от 6 млрд., която тази година да бъде изхарчена за пътищата. Недоумявам за какво е това, попита Лорер.

Този парламент е жизнено необходим на България, за да преодолеем кризата и да повишим мерките. ИТН отказва да поеме отговорността си към обществото. Да хвърлиш държавата в хаос заради пътищата е немислимо, това е най-безотговорното поведение, добави Лорер.

Мирослав Иванов: Разчитаме на 12 гласа на разума

„Разчитаме на 12 гласа на разума. Защото пред това правителство стоят доста важни проблеми, които трябва да бъдат разрешени. За всички е ясно, че се намираме във времена на кризи и нямаме нужда от нова политическа криза, в която се намираше страната през цялата 2021 година”. Това заяви зам.-председателят на НС от ПП Мирослав Иванов.

На въпрос какво ще стане, ако четиримата нови министри не бъдат одобрени и ще бъде ли поискан вот на доверие, той подчерта, че: ”Не коментираме въобще в парламентарната група смяна на министри. Това е решение на колегите от ИТН. Те следва да си подадат оставките. До момента има подадена само една. Ще преценим дали да поискаме вот на доверие. Това, което ще поискаме от всички народни представители е разум, независимо от тяхната партийна принадлежност. Защото те са избрани от народа и следва да служат на народа. Защото мерките, които сме предвидили са в полза на народа”.

Симов, БСП: Надявам се на здрав разум, но ако трябва ще отидем на избори

Надявам се на здрав разум. Но в крайна сметка – никой не се плаши от избори. Ако трябва ще направим още едни и още едни след тях”. Заяви Александър Симов от „БСП за България”, коментирайки възможността за предсрочен вот пред Нова тв. И допълни: „Точно сега България не се нуждае от избори, но в крайна сметка – каквото стане в парламента”.

Според него решението на ИТН да са единни и да дадат подкрепа с 12 депутати за мнозинство, той подчерта, че това е и въпрос на политически избор. „Има конкретни задачи, които трябва да свърши българският парламент. Ако трябва да се ходи на избори – ще стигнем и до избори”.

По отношение на актуализацията на бюджета – той беше категоричен, че социалните идеи, които партията му е предложила, ще бъдат гласувани.

Биков: Това правителство очевидно не може да продължи да работи

Ако бяхме на мястото на Петков, бихме поискали първо вот на доверие, преди да се говори за правителство на малцинството, заяви Тома Биков от ГЕРБ. Това правителство с този мандат и персонален състав очевидно не може да продължи да работи, каза Биков.

Атанасов: Ще търсим начин управлението да бъде укрепено

От „Демократична България” ще търсят начин конструктивно управлението да бъде укрепено. Това каза депутатът от ДБ Атанас Атанасов след излизането на ИТН от коалицията.

„Каквото и да ви говорят, да знаете, че става въпрос за пари”, отбеляза той. „В тази тежка ситуация на война и на икономически предизвикателства е безотговорно да оставим държавата без управление”, е неговото мнение. Дали Бойко Рашков ще бъде избран за шеф на КПКОНПИ, Атанасов каза: „Той има качества за тази позиция, доказал го е от годините”. Според него трябва да бъде направено всичко необходимо да бъдат предотвратени избори.

Атанасов: Ще търсим начин управлението да бъде укрепено

От „Демократична България” ще търсят начин конструктивно управлението да бъде укрепено. Това каза депутатът от ДБ Атанас Атанасов след излизането на ИТН от коалицията.

„Каквото и да ви говорят, да знаете, че става въпрос за пари”, отбеляза той. „В тази тежка ситуация на война и на икономически предизвикателства е безотговорно да оставим държавата без управление”, е неговото мнение. Дали Бойко Рашков ще бъде избран за шеф на КПКОНПИ, Атанасов каза: „Той има качества за тази позиция, доказал го е от годините”. Според него трябва да бъде направено всичко необходимо да бъдат предотвратени избори.

Христо Иванов: Ние за избори сме готови, страната не е готова

Най-важното сега е да се приеме бюджетът, защото това е въпрос на отговорност към всички онези хора, които очакват правителството да им окаже помощ. Това каза Христо Иванов.

За това дали има риск за бюджета, той отговори, че има всякакви рискове в момент, в който някой реши да хвърли страната в пълен хаос и неизвестност. „В момента никой не може да ви каже изобщо накъде върви тази страна и това се дължи на конкретни хора от ИТН, които взеха това решение, без да поискат преди това някакво преразглеждане на коалицията. Просто да хвърлят страната през прозореца. Това се случи”, каза Иванов.

„Ние за избори сме готови, страната не е готова за избори”, заяви Иванов. На въпроса дали ще подкрепят правителство на малцинството, Христо Иванов каза, че това е въпрос също на внимателно обсъждане.

Карадайъ: Чакаме кабинетът да си подаде оставката, няма да подкрепим нови министри

Такава тема за правителство на малцинството пред нас все още няма. От политическа гледна точка има заявки за подаване на оставки, а процедурата е ясна, да се внесат в НС, да се разгледат. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

ДПС от първия ден на това правителство, ние очакваме заедно с оставката на вече заявените министри, в НС да се внесе оставката на целия кабинет. Няма да подкрепим нови министри в този кабинет, подчерта Карадайъ.

Йордан Цонев: Окей е да има избори, за да измете народът най-голямото недоразумение за последните 30 г.

Това правителство е най-голямото недоразумение за последните 30 години в обществото, заяви Йордан Цонев на влизане в парламента.

Кое правителство на малцинството да подкрепям, това е най-голямото недоразумение, казах ви, добави Цонев. Окей е да има избори, за да измете народът най-голямото недоразумение за последните 30 години, каза още той.

Тошко Йорданов: Всички министри на ИТН ще подадат оставка

Всички министри от ИТН ще подадат оставка, но някои в момента са в чужбина и това ще стане след като се върнат. Това заяви председателят на ПГ на партията Тошко Йорданов в парламента. По думите му това правителство, както и коалицията, са "приключили" и оттук нататък можем само да гадаем какво ще се случи. /БГНЕС

Тагове: