Новаторска генна терапия възстанови слуха на бебе

Новаторска генна терапия възстанови слуха на бебе

18-месечно британско момиченце, което е родено напълно глухо, се смята за най-младия човек, на когото е възстановен слухът след нова революционна генна терапия, предаде АФП.

Няколко медицински екипа по света, включително в Китай и Съединените щати, изпробват подобни лечения с добри резултати при наследствена глухота, която се основава на рядка генетична мутация.

Британският ушен хирург Манохар Банс заяви, че малкото дете Опал е първият човек в света, който получава терапия, разработена от американската биотехнологична фирма Regeneron, и "най-младият в световен мащаб, който е правен до момента, доколкото ни е известно".

Опал е лекувана в болницата "Адденбрук" в Кеймбридж, част от фондация "Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust" в Източна Англия.

Банс нарече резултатите от операцията на Опал "впечатляващи - толкова близо до възстановяването на нормалния слух". Така че се надяваме, че това може да бъде потенциално лечение".

Операцията е резултат от десетилетия работа и бележи "нова ера в лечението на глухотата".

Момиченцето от Оксфордшир в южната част на Централна Англия има генетична форма на слухова невропатия, която се причинява от прекъсване на нервните импулси от вътрешното ухо до мозъка.

За да се преодолее повредата, генната терапия от "новата ера" на Regeneron доставя работещо копие на гена в ухото.

След операцията през септември миналата година слухът на Опал вече е "близък до нормалния", като се очаква по-нататъшно подобрение.

Второ дете получи генната терапия в Кеймбридж. Положителните резултати бяха забелязани шест седмици след операцията. /БГНЕС