Нови акценти във външната политика на Турция: опит за баланс между Запада и Русия

Швеция трябва да предприеме конкретни стъпки, за да си осигури ратификацията на кандидатурата за членство в НАТО, от страна на Турция, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу след срещата на външните министри на НАТО, цитиран от „Сабах“.

"Стъпките, които Швеция е направила досега, са недостатъчни. Те трябва да ни сътрудничат в борбата срещу тероризма", заяви Чавушоглу пред репортери, като добави, че турските и шведските официални лица са обсъдили стъпките, които Стокхолм трябва да приложи.

"От самото начало изразихме мнението си, че Турция има по-малко проблеми с Финландия и те предприеха необходимите действия в тази насока", каза Чавушоглу. "А ратифицирането от страна на Турция на членството на Финландия в НАТО е по същество доказателство за нашата подкрепа към политиката на отворени врати на НАТО."

Във вторник Финландия стана 31-ият член на военния алианс на НАТО в израз на историческа промяна на своята външна политика, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна. Страната получи одобрение на кандидатурата си от Анкара - турският парламент я ратифицира миналата седмица след месеци на спорове, които поставиха Швеция на втори план.

Няколко спорни точки, главно опасенията на Анкара относно укриването и толерирането на терористи от ПКК/YPG и Гюленистката терористична група (FETÖ) в Швеция, забавиха процеса, според официалната турска позиция. За да даде зелена светлина на кандидатурата на Стокхолм, Анкара изисква тяхната екстрадиция и ефективно сътрудничество срещу тези групи.

Чавушоглу разкри още, че е обсъдил кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и въпроса за продажбата на изтребители F-16 от САЩ на Турция по време на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Искането на Анкара към Вашингтон за 40 изтребителя F-16 и комплекти за модернизация е спряно поради няколко причини. Най-вече това се дължи на решението на Турция да придобие произведени в Русия системи за противоракетна отбрана С-400 и възраженията на Конгреса на САЩ относно потенциалното им използване от турските сили.

Неприемлива среща

Турският дипломат коментира и неотдавнашния спор между президента Реджеп Ердоган и посланика на САЩ в Анкара Джефри Флейк, който си навлече гнева на президента заради срещата му с основния опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу – главният конкурент за изборите на 14 май.

"Неприемливо е посланик да се среща с кандидат за президент. Срещата им противоречи на дипломатическата практика, тъй като след по-малко от два месеца в Турция предстоят избори", заяви Чавушоглу, повтаряйки думите на Ердоган, който обвини Вашингтон, че тайно подкрепя неговата опозиция и заяви, че повече няма да приема Флейк.

"Флейк не трябва да изглежда така, сякаш заема страна. Без значение към коя държава принадлежи, един посланик не трябва да прави това. Предадох на г-н Блинкен и моите мисли по този въпрос", заяви Чавушоглу.

Връзки с Египет

В отговор на въпрос относно размразяването на отношенията на Анкара с Египет, Чавушоглу разкри още, че е постигнал принципно съгласие да се срещне с египетския си колега Самех Шукри в Турция през този месец.

Неотдавна Чавушоглу и Шукри разговаряха по телефона, за да планират посещението му в страната.

Двамата също така си отправиха най-добри пожелания за началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщиха турски дипломатически източници, напомня БГНЕС.

По-рано през март Чавушоглу и Шукри се срещнаха в столицата Кайро, за да обсъдят двустранните отношения и регионални и международни въпроси, като се договориха да затвърдят връзки между страните.

Дипломатическите отношения между Турция и Египет са на ниво „шарже д'афер“ след военния преврат в Египет през 2013 г., който свали тогавашния президент Мохамед Морси.

Израелско нападение

Турският външен министър осъди набезите на израелската полиция в джамията „Ал-Акса“ в Източен Йерусалим, като заяви, че Израел е "нарушил" неприкосновеността на обекта по време на Рамазана и е "предприел стъпка, която ще наруши историческия му статут".

Израелската полиция съобщи, че е задържала 350 палестинци около джамията „Ал-Акса“, но свидетели твърдят, че е използвала прекомерна сила за целта, включително сълзотворен газ.

Израел окупира Източен Йерусалим по време на Арабско-израелската война през 1967 г. През 1980 г. е анексиран целия град - ход, който никога не е бил признат от международната общност.

"Бяхме ги предупредили да не допускат подобни провокации, особено по време на Рамазана", по време на посещението на израелския външен министър Ели Коен в Турция след земетресенията на 6 февруари и срещата му с Ердоган, добави Чавушоглу.

"Израел трябва незабавно да прекрати подобни атаки", допълни той, като отбеляза, че процесът на "диалог" с Израел е възобновен.

"В момента се води диалог: "Но ангажираността ни с Израел със сигурност не може да бъде за сметка на палестинската кауза", като е категоричен, че Анкара няма да направи компромис с нейните принципи и убеждения.

Русия-Украйна

Що се отнася до продължаващия конфликт в Украйна, Чавушоглу потвърди, че ще обсъди развитието на войната с руския си колега Сергей Лавров по време на посещението му в Турция тази седмица.

По време на срещата на високо равнище с Лавров турските и руските делегации ще обсъдят търговията, енергетиката и двустранните отношения, както и конфликта в Сирия, войната между Русия и Украйна, необходимостта от увеличаване на хуманитарната помощ за Сирия след земетресенията от 6 февруари и напрежението между Азербайджан и Армения.

В началото на седмицата в Москва се проведе четиристранна среща на заместник-министрите на външните работи на Сирия, Турция, Русия и Иран, напомня БГНЕС.

Анкара работи с ООН за решаване на въпросите, свързани с износа на зърно и торове през Черно море. Посредници между враждуващите страни спомогнаха за ограничаване на световната продоволствена криза, заяви Чавушоглу.

Той също така изрази "загриженост" относно подготовката на враждуващите страни за нови офанзиви.

Турция се стреми към тесни връзки с Русия, тъй като се опитва да посредничи за намиране на решение на конфликта с Украйна, като същевременно се стреми да балансира връзките си с Кремъл и Запада, който все повече се противопоставя на Москва с ескалирането на конфликта. /БГНЕС