Нови атаки по Киев, Германия с огромна военна помощ за Украйна

Нови атаки по Киев, Германия с огромна военна помощ за Украйна, Русия размаха пръст на Киев и на САЩ: Агенция БГНЕС представя обобщение на акцентите от събитията в Украйна:

- Русия заплаши Киев -

Украинска военна фабрика край Киев бе частично разрушена от руски удари. Москва предупреди, че ще засили атаките срещу столицата в отговор на украинските удари по руска земя. Руските власти обвиниха Украйна, че е изпратила два хеликоптера през границата, за да бомбардират град в южната руска област Брянск, ранивайки осем души. Украйна отрече обвиненията. Военната фабрика край Киев произвеждаше ракети, за които се твърди, че са били използвани за поразяване на руския военен кораб "Москва". „Броят и мащабът на ракетните удари по цели в Киев ще се увеличат в отговор на всякакви терористични атаки или саботаж, извършени от киевския националистически режим на руска територия“, казват от министерството на отбраната в Москва.

- Пет милиона души са избягали от Украйна -

Повече от пет милиона души вече са избягали от Украйна след руската инвазия на 24 февруари, съобщи ООН. Агенцията на ООН за бежанците е преброила 4 796 245 украинци, които са преминали границите, докато Международната организация по миграция казва, че близо 215 000 граждани на трети страни също са напуснали.

- Много вероятно е Финландия да поиска членство в НАТО -

Финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен каза, че е "много вероятно" Финландия да кандидатства за членство в НАТО, само часове след като Русия предупреди за неуточнени "последици", ако тя и Швеция се присъединят към военния съюз.

Военните действия на Москва в Украйна предизвикаха драматичен обрат в общественото и политическото мнение в неутралните Финландия и Швеция, които също обсъждат присъединяване към алианса.

- Убити "полски наемници" -

Руското министерство на отбраната съобщи, че е убило 30 полски наемници, воюващи за Украйна в североизточния регион на Харков.

- Офанзива в Харков -

Руските удари по източния украински град Харков убиха седем души и оставиха други 34 ранени, каза губернаторът на региона. „Окупаторите обстрелваха жилищен район в Харков. За съжаление 34 души бяха ранени, включително три деца. Седем души загинаха, един от загиналите беше дете“, написа Олег Синегубов в социалните мрежи.

- Ембаргото на ЕС за газ и петрол ще отнеме "месеци" -

ЕС работи върху разширяване на санкциите срещу Русия, за да включи ембаргото за петрол и газ, но подобни мерки ще отнемат "няколко месеца", казаха европейски служители пред АФП. Руският енергиен износ е основният източник на печалба на Москва в твърда валута, а продажбите й на петрол и газ в ЕС възлизат на между четвърт милиард до милиард евро на ден, според различни оценки.

- Русия изгони дипломати от ЕС -

Москва казва, че 18 членове на мисията на ЕС в Русия са обявени за "персона нон грата" и трябва да напуснат страната.

- Сайтът на френското радио RFI е блокиран -

Руската медийна служба Роскомнадзор блокира достъпа до уебсайта на френската радиостанция RFI за нарушаване на закон, забраняващ разпространението на невярна или екстремистка информация.

- Въпросникът за ЕС е готов: Зеленски -

Украйна вече е попълнила официален формуляр за кандидатстване за присъединяване към Европейския съюз. Това каза президентът на страната Володимир Зеленски в традиционното си среднощно видеообръщение тази нощ./БГНЕС