Нови Covid-мерки в Словения и Хърватия

В Словения от днес влизат в сила няколко изменения на Указа за мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса, които, наред с други неща, съкращават продължителността на карантината и валидността на тестовете, но също така намаляват броя на пътниците в обществения транспорт. Такива мерки бяха приети в съответствие с насоките, издадени от Словения национален институт по обществено здраве, предаде STA.

Янез Янша

От днес карантината е съкратена след контакт с висок риск или при влизане в страната без пропуск за Covid-19 от десет на седем дни.

Съгласно новите правила, за да се избегне карантината при влизане в Словения, пътниците, които са били ваксинирани или заразени с вируса, ще трябва да покажат отрицателен PCR тест не по-стар от 48 часа или бърз тест не по-стар от 24 часа. Установената на границата карантина може да бъде прекратена с отрицателни PCR тестове най-малко пет дни след пристигането. Според новите мерки автобусите ще могат да приемат само толкова пътници, колкото е регистрирано превозното средство, със задължението за празни места отдясно на водача и зад водача. Пътниците ще могат да стоят в градските автобуси на разстояние най-малко един метър, а местата за паркиране трябва да бъдат ясно обозначени. Влаковете ще могат да приемат толкова пътници, колкото са местата.

В Хърватия днес също влизат в сила нови противоепидемични мерки, поради нарастващия брой заразени с Covid-19 - въведено е задължението на работодателите да организират работа от дома, когато е възможно, събиранията са допълнително ограничени и по-интензивен контрол е въведен за заведенията за хранене.

Съгласно решението на Националния щаб за гражданска защита, обществените събирания и прояви на открито са забранени за повече от 50 души (досега са били 100), а събиранията с удостоверения за коронавирус и със съгласието на местния щаб са ограничени до 200. Публичните събирания с повече от 25 души (50 досега) са забранени на закрито, а тези с удостоверение са ограничени до 100 души. Въведени са нови мерки за частни събирания, така е възможно присъствието на 20 души (30 до момента), като се изключват събирания, при които всеки има потвърждение и в този случай на частното събиране ще могат да присъстват 50 души. Няма промени в работата на заведенията за хранене, но ограниченията за броя на гостите, поддържането на физическа дистанция от 1,5 метра и използването на маски при сядане на масата, както и вентилацията и почистването на помещенията ще бъдат контролирани по-интензивно. От днес броят на зрителите на спортните мачове е ограничен, така че най-много 20 процента от трибуните могат да бъдат запълнени на закрито, а до 40 процента на открито.

Гражданите трябва да носят маски на религиозни церемонии и в кина и на изложби и на заседания на представителни органи, независимо дали притежават удостоверение. /БГНЕС