Нови екологични изисквания към компаниите на Лондонската борса

Всяка компания, регистрирана на Лондонската фондова борса, ще бъде задължена да представя ежегодни планове за повишаване на своята екологичност, съобщи „Дейли телеграф“, позовавайки се на британския финансов министър Риши Сунак.

Фирмите ще трябва да съставят редовно „планове за преход” към по-екологична дейност, за „да помогнат на Великобритания” да постигне въглероден неутралитет до 2050 г. Това се отнася предимно за компании, които се занимават с добив на полезни изкопаеми, нефтени сондажи, изгаряне на въглища за производство на електроенергия и други въглеродно интензивни дейности. Те „ще бъдат задължени да доказват, че планират да станат екологично чисти”, отбелязва изданието.

Контролът за изпълнението на тези изисквания е поверен на Управлението по финансово регулиране и надзор (FCA), като при липса на екологични планове, виновните може да бъдат глобени или отстранени от британските финансови пазари.

Тези правила ще засегнат пряко всички финансови институции в Обединеното кралство, преди всичко банките и пенсионните фондове, които трябва да преминат „към екологично чисти инвестиции”.

Новите правила вероятно ще бъдат приети през 2023 г., след като бъдат публикувани резултатите от консултациите и началото на преговорите с FCA, пише изданието. /БГНЕС