Нови обвинения в корупция в украинската армия

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников отхвърли новите обвинения в корупция, свързани с доставките за армията, след като медиите разкриха, че армейските униформи са закупени на завишени цени, съобщи Евронюз.

Няколко украински издания съобщават, че в края на 2022 г. Министерството на отбраната е подписало договор с турска компания за доставка на зимни униформи, които след това са поскъпнали три пъти.

Украинските журналисти са установили, че това оборудване може да бъде закупено в Турция на цени, които са доста по-ниски от тези, плащани от министерството.

Твърди се, че един от собствениците на турската компания е Олександър Касаи, племенник на Генади Касаи, член на политическата партия на Зеленски.

В понеделник министърът на отбраната Резников отвърна на тези уж неверни обвинения, като заяви, че цените отговарят на предлаганите от производителите в Турция.

"Призовавам всички да се отнасят по-критично и отговорно към информацията, защото тя подвежда обществото", каза той на пресконференция. "Още по-лошо, тя подвежда нашите партньори, защото отвън изглежда, че става дума за бедствие."

"Всичко беше направено в съответствие със закона", твърди Резников.

Това е вторият предполагаем корупционен скандал във връзка с армейските доставки, който разтърсва Киев от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

В края на януари редица високопоставени украински служители бяха уволнени, след като журналисти установиха, че са подписали договори за доставка на храни за фронтовите войски на силно завишени цени.

От началото на 2022 г. в Украйна - страна, в която корупцията отдавна е ендемично зло - излязоха наяве и други случаи с висок обществен интерес. /БГНЕС