Нови повишения на лихвите на Фед и ЕЦБ, въпреки риска от рецесия

Решителното преминаване към рестриктивна парична политика изглежда се разглежда като еднопосочна улица от най-големите централни банки в света - Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ , които въпреки надвисналия риск от рецесия се стремят към нови и вероятно по-агресивни повишения на лихвените проценти, пише "Ню Йорк Таймс".

Федералният резерв на САЩ е решен да се бори с инфлацията и няма да се отклони от курса си, а ще продължи да повишава лихвените проценти, за да предотврати консолидирането на инфлационния натиск. Той обаче знае, че битката с инфлацията, най-високата, която суперсилата е виждала от десетилетия насам, ще има тежки последици за американската икономика и работниците и няма да се отплати веднага.

Това предаде от трибуната на годишната среща на Федералния резерв в Джаксън Хоул, Канзас Сити, президентът на банката Джером Пауъл , който подчерта, че "връщането към състояние на стабилни цени ще отнеме време и ще изисква решително използване на нашите инструменти, за да постигнем по-добър баланс между търсенето и предлагането". Той също така подчерта, че "по-високите лихвени проценти, по-ниските темпове на растеж и ограничените възможности на пазара на труда ще ограничат инфлацията, но ще донесат и болка за домакинствата и бизнеса".

Той обаче се въздържа да каже какъв може да бъде темпът на повишаване на лихвените проценти в близко бъдеще. Фед започна да повишава лихвените проценти през март и многократно повиши цената на заемите от почти нулеви нива до 2,25%-2,5%. Неговите ходове са в центъра на интереса на инвеститорите, които се опитват да преценят колко агресивно ще бъде повишаването на лихвените проценти през следващите месеци.

Същевременно източници от ЕЦБ, които са разговаряли с Ройтерс при условие за анонимност, подчертаха, че някои от ръководителите на банката искат да разгледат възможността за повишаване на лихвените проценти със 75 базисни точки на заседанието през септември. Те се позовават на обезпокоителното ускоряване на инфлацията и твърдят, че е необходимо агресивно повишаване на лихвите въпреки риска от рецесия. Както посочва Ройтерс, досега никой от ръководителите на ЕЦБ не се е застъпвал открито за толкова голямо увеличение на лихвените проценти.

Решителните стъпки на Фед обаче, който вече пристъпи към повишаване на лихвения процент в долари със 75 б.т., както и тревожното развитие на инфлационния фронт в еврозоната, по-скоро налагат обсъждането на възможността за такъв агресивен ход.

"Не подкрепям непременно увеличението със 75 б.т., но не виждам причина да не го обсъдим", заяви един от източниците, който помоли да не бъде назоваван. И уточни, че "след като Фед го направи, не виждам причина да не го поставим поне на масата за обсъждане".

Увеличението на лихвените проценти със 75 б.т. все още се смята за малко вероятно предвид съпротивата, която оказват държавите от европейския Юг. Изявленията на тези анонимни източници обаче показват, че увеличението на лихвените проценти с 50 базисни точки е почти сигурно и освен това, тенденцията, която ще преобладава в ЕЦБ, ще бъде към рестриктивна политика. /БГНЕС