Нови протести срещу пенсионната реформа във Франция

Френските протестиращи направиха днес нов опит да окажат натиск върху президента Еманюел Макрон да се откаже от плана за пенсионна реформа. Стотици хиляди излязоха по улиците, а стачките нарушиха транспорта и работата на училищата.

Протестиращите, водени от профсъюзите, излязоха на масови демонстрации за втори път в рамките на по-малко от две седмици, оспорвайки плана на Макрон за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години - водеща реформа на втория му мандат.

Половин милион души протестираха във вторник следобед само в Париж, съобщи основният профсъюз CGT, което е повече от цифрата 400 000, посочена от него за последния ден на митингите на 19 януари.

Източник от полицията заяви, че властите се подготвят да излязат на улицата до 1,2 млн. души в цялата страна, което ще надхвърли 1,1 млн. души, излезли на 19 януари.

Макрон обаче не показа признаци на отстъпление, като в понеделник настоя, че реформата е "от съществено значение".

Сред участниците в шествието беше и 47-годишният транспортен работник Арно Рур.

"Дами и господа от правителството, вие изтощавате хората, изсмуквате всички ресурси, които ни останаха", каза той. "Вие атакувате нашия хляб."

"Работата ми е тежка"

Първите шествия започнаха сутринта в други части на страната, като в тях участваха няколко видни опозиционни политици.

"Г-н Макрон със сигурност ще загуби", заяви Жан-Люк Меланшон, лидер на крайната левица и бивш кандидат за президент, докато маршируваше в южния пристанищен град Марсилия.

Най-спорната част от реформата е повишаването на минималната възраст за пенсиониране, но тя също така изисква повече години работа за получаване на пълна пенсия.

„Не искам да работя по-дълго", заяви 56-годишната Силви Диепоа, помощник в кухня близо до Руан в Западна Франция. "Работата ми е тежка и дори на 62 години ще бъда изтощена."

Франция има най-ниската възраст за придобиване на право на държавна пенсия сред големите европейски икономики.

Милиони хора трябваше да намерят алтернативен транспорт във вторник, да работят от вкъщи или да си вземат отпуск, за да се грижат за децата си в училищна възраст. Сред протестиращите бяха и работници от транспортния и образователния.

"Става дума за нещо повече от пенсии, а за това какво общество искаме", заяви пред АФП 59-годишната университетска преподавателка Мартина Боне.

Услугите на парижкото метро и крайградската железница бяха силно ограничени, както и междуградските пътувания.

Източник от синдикатите съобщи за АФП, че 36,5 % от персонала на железопътния оператор SNCF е спрял работа, което е по-малко от 46,3 % на 19 януари.

По данни на министерството на образованието стачкуват около една четвърт от всички учители в детските градини и началните училища. В средните и висшите училища повече от половината учители са спрели работа, съобщиха от учителския синдикат.

Петролната индустрия на Франция беше в по-голямата си част парализирана, като профсъюзът CGT в енергийния гигант TotalEnergies съобщи, че стачкуват между 75 и 100% от работниците.

По данни на властите почти двама от всеки 10 държавни служители са стачкували до обяд, докато на 19 януари техният дял е бил 28%.

"Включете младите хора"

Към движението се присъединиха и ученици от гимназиите и университетите, като няколко десетки студенти от престижния университет Sciences-Po окупираха основната му сграда през нощта.

"Важно е младите хора да се включат в дебата за пенсиите", заяви студентът Жан-Батист Боне.

Дори един затвор в югозападния град Ним, беше блокиран от протестиращите служители, съобщи източник от профсъюза.

Протестното движение се подкрепя от 61% от французите, показа проучване на социологическата група OpinionWay в понеделник – това е увеличение с 3 процентни пункта спрямо 12 януари.

"Колкото повече французите научават за реформата, толкова по-малко я подкрепят", заяви Фредерик Даби, известен социолог от института Ifop.

"Това изобщо не е добре за правителството".

Правителството заяви, че промените са необходими, за да се гарантира бъдещото финансиране на пенсионната система, която, според прогнозите, ще изпадне в дефицит през следващите няколко години.

Но опонентите изтъкват, че системата не е в затруднение, като настояват, че разходите за пенсии не са извън контрол.

Правителството сигнализира, че може да има възможност за промяна на някои от предложените мерки, но не и на възрастовата граница.

Центристките съюзници на Макрон, които не разполагат с абсолютно мнозинство в парламента, ще се нуждаят от гласовете на консерваторите, за да прокарат новото законодателство. /БГНЕС

Париж / Франция