Нови противоепидемични мерки влизат в сила

От днес влизат в сила нови COVID-мерки на територията на страната, след като случаите на заразени отново тръгнаха нагоре. 1371 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 20 952 теса. Положителни са 6,5% от взетите проби.

До 50% се ограничава капацитетът на заведения, спортни зали, мероприятия, лични тържества и детски центрове. Заведенията ще използват 100% от капацитета си, ако персоналът и клиентите са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в обекта.

Ръководителите на всички администрации трябва да организират работа от разстояние на най-малко половината от персонала и да установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10.00 часа.

Сред мотивите на здравния министър за издаване на заповедта е, че по този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол.

В частните фирми при възможност също трябва да осигурят възможност за дистанционна работа на 50% от персонала си. Това правило важеше и досега. /БГНЕС