Нови Сад е Европейска столица на културата за 2022 г.

Сръбският град Нови Сад е обявен за Европейска столица на културата през 2022 г. Церемонията по връчването на титлата се състоя днес в сградата на Националния театър в Нови Сад. Събитието беше излъчено по сръбската национална телевизия.

"Няма град, който да заслужава повече тази титла и който да има по-голям потенциал от Нови Сад да издигне високо европейското знаме на младежта и културата. Нови Сад е център на творчеството, високите постижения и иновациите. <...> Титлата, с която Нови Сад се гордее, е особено важна за подкрепата и насърчаването на труда, таланта и знанието", заяви министър-председателят Ана Бърнабич при закриването на церемонията.

Премиерът подчерта, че Нови Сад е един от водещите градове в привличането на инвестиции и един от най-големите младежки и научни центрове в страната.

Събитието беше открито с концерт от час и половина, след което към публиката се обърнаха министърът на културата на Сърбия Мая Гойкович и представители на ЕС и властите в Нови Сад.

Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия и административен център на автономната сръбска провинция Войводина. Градът е основан през 1694 г., а по време на османското владичество е център на сръбската култура на територията на Австро-Унгария. Градът, разположен на двата бряга на река Дунав, е поетично наричан "сръбската Атина".

Титлата "Европейска столица на културата" се присъжда от Комисията на ЕС. Всяка година Съветът на министрите на ЕС официално назначава Европейски столици на културата и вече са определени повече от 40 града. Първоначално Нови Сад беше избран за Европейска столица на културата през 2021 г., но на 23 декември 2020 г. Европейският парламент прие предложението на Европейската комисия за отлагането на номинацията му за 2022 г. поради пандемията. Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) станаха европейски столици на културата за 2021 г./БГНЕС