Нови сблъсъци между полиция и протестиращи във Франция

Стотици хиляди излязоха по улиците на Франция, за да протестират срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон в последния ден на демонстрации, предаде агенция „Франс прес”.

В Западна Франция се стигна до нови ожесточени сблъсъци между полицията и протестиращите, а демонстрантите щурмуваха и централата на френската компания за луксозни стоки LVMH в Париж.

Протестното шествие в столицата се приближи до седалището на Конституционния съвет, разположено срещу Лувъра в центъра на града, което беше защитено от фаланга от полицаи за борба с безредиците в бронежилетки и с щитове.

"Сега не е моментът да се отказваме, защото точно това очаква Макрон", заяви Йохан Шивер, студент от област Крез в Централна Франция.

"Трябва да продължим и да покажем, че хората са против тази реформа".

Днес повечето влакове от държавния железопътен оператор SNCF и парижкия обществен превозвач RATP са в движение. В първите дни от протестите те бяха бастиони на стачките.

Движението обаче "далеч не е приключило", заяви ръководителят на центристкия профсъюз CFDT Лоран Берже,в началото на днешната демонстрацията в Париж. Той обеща големи протести на 1 май, Деня на труда.

Твърдо левият профсъюз CGT призова за нови стачки на работниците от рафинериите и на сметосъбирачите, заради чиито протести през март улиците на Париж бяха затрупани с боклук в продължение на три седмици.

В западния град Рен бяха подпалени автомобил и контейнери за смет. В Нант, който през последните седмици беше огнище на напрежение, протестиращите и полицията се сблъскаха, като силите за сигурност използваха сълзотворен газ, съобщиха репортери на АФП.

Направете френския модел устойчив

Протестиращите окупираха за кратко централата на LVMH на лъскавото авеню "Монтен" в центъра на Париж и изстрелваха димни факли.

"Мобилизацията трябва да продължи, защото този законопроект не може да види бял свят", заяви пред репортери Мануел Бомпар, водещ депутат от лявата опозиционна партия "Непреклонна Франция".

Утре всички погледи ще се насочат към Конституционния съвет на Франция, най-висшия административен орган в страната, който ще обяви решението си по пенсионния законопроект - последното препятствие, преди Макрон да го подпише като закон.

Полицията в Париж забрани всякакви демонстрации около сградата на съвета до събота сутринта.

Конституционният съвет, чиито членове са известни като "мъдреците", има правомощията да блокира части от законодателството или дори да го отхвърли изцяло. /БГНЕС