Нови успехи за фаворитите на Световното по баскетбол

Испания постигна втори последователен успех на Световното по баскетбол в Китай, след като надигра със 73:63 срещу бойкия тим на Пуерто Рико в среща от група C на шампионата. Сърбия, един от фаворитите за трофея заедно с действащия световен шампион САЩ, разгроми отново своя съперник, като този път жертва на „плавите“ стана Филипините, който бе отнесен с 67:126.

Рубио отново показа отлична игра и помогна на испанците със 17 точки.

„Ла Фурия Роха“ изпитаха трудности през първото полувреме преди Марк Гасол, който стана шампион на НБА с Торонто Раптърс през тази година, вкара 11 точки в третата четвъртъ за световния първенец от 2006. Центърът финишира с 19 точки, плеймейкърът на Финикс Сънс Рики Рубио добави 17, а гардът Серхио Юл отбеляза всичките си девет точки през второто полувреме, в което испанците се откъснаха след минималния си аванс на почивката от 36:35. Сърбите също започнаха по-бавно двубоя с Филипините и губеха със 7:9, но световният вицешампион от 2014 бързо намериха ритъма си и дръпнаха с 62:35 на почивката. Сърбите, олимпийски вицешампиони от 2016, завършиха с 37 асистенции и също толкова борби, а дуото на Сакраменто Кингс Неманя Биелица и Богдан Богданович бяха в светлината на прожекторите. Тежкото крило Биелица реализира всичките си седем стрелби от полето, за да завърши с 20, а гардът Богданович добави 17. Центърът на Денвър Нъгетс Никола Йокич бе изключително полезен с 11 пункта, седем асистенции и седем борби. Успехът изпрати и сърбите, и италианците, които по-рано надиграха Ангола, в елиминационната фаза на надпреварата. В останалите срещи Русия победи Южна Корея с 87:73, а Полша пречупи Китай след продължения със 79:76.

По-рано Италия записа нова категорична победа на Световното първенство по баскетбол в Китай. „Скуадра адзура" надигра Ангола с 92:61 в среща от група D. Най-резултатен в мача стана гардът на Сан Антонио Спърс Марко Белинели със 17 точки. За Ангола центърът Яник Морейра отбеляза 15. Италианците се откъснаха още през първото полувреме, когато поведоха с 19 точки, а до края увеличиха аванса си с още 8 точки.

Аржентинците записаха нов успех на Световното, този път на коравия тим на Нигерия.

В двубой от група В Аржентина победи Нигерия с 94:81 и също регистрира втори успех от началото на първенството. С най-много точки в мача е Луис Скола от победителите с 23. Гардът на Минесота Тимбъруувс Джош Окогие се отчете с 18, но това не бе достатъчно за африканския тим да избегне второ поредно поражение. В другите срещи от сутринта Тунис победи Иран 79:67. Кот'д Ивоар пък надигра Венецуела с 87:71.

Утре предстои вторият мач на Световното за САЩ, чийто съперник е Турция, както и любопитният сблъсък между Литва и Канада. /БГНЕС