Виолета Комитова: Това е саботаж

Регионалният министър Виолета Комитова уволни назначения през месец май председател на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев.
Причината за уволнение е проявено от Минчев своеволие да спре всички строителни дейности на АПИ. Строителният инженер, който оглави ръководството на АПИ на 27 май, е разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане, което на практика блокира дейността на фирмите.

На снимката: Апостол Минчев

„Новият уволнен шеф на АПИ вчера си е позволил да изпрати писмо до всички кметове, фирми, общини да спрат ремонтните дейности по пътищата, с което си е превишил правата. По-късно, на своя глава е взривил цяла България, поради което в 15 часа го уволних“, обясни днес министър Комитова и уточни, че най-лошият вариант е едно сторителство да бъде спряно по средата и, че именно то излиза най-скъпо, предаде репортер на БГНЕС.
От думите на регионалния министър стана ясно, че освен председателя на АПИ е освободен и Ивайло Денчев, който е с ресор „Поддържане“, като третият член на УС е в отпуска.

Комитова не можа да посочи кой ще наследи уволнения Апостол Минчев, но изрази учудване от факта, че не се е справил с възложената му задача и не е оправдал гласуваното му доверие.

Тя коментира и внесени в прокуратурата заедно с Министерство на финансите сигнал до Иван Гешев за направени нарушения за милиарди от страна на АПИ, докато беше оглавявана от Георги Терзийски.

„Този сигнал е спрямо предишния шеф на АПИ Георги Терзийски, който си е позволил при бюджет от 400 млн. лв., който имат като агенция за текущ ремонт, си е позволил да наддоговори много повече ремонтни работи с фирмите. Може би или защото лошо е управялавал, или се е надявал на министерски постановления да му осигуряват постоянно пари, или за да взриви служебното правителство, което не е в състояние да осигури всичките тези наддоговорени средства“, коментира Комитова и добави, че възможностите на служебното правителство са много ограничени и те не могат да да осигуряват допълнителни средства.

В документите, изпратени на главния прокурор, пише, че при одобрен бюджет на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години.

Зам.-министъра Захари Христов увери, че текущите ремонти няма да спрат, а до уволнението на Апостол Минчев се е стигнало след получени множество обаждания от кметове, областни упранители, граждани и фирми, че евентуално спира целият строителен процес.
„Няма място за притеснение. Просто ще бъде възстановен нормалният строителен процес“, заяви той и коментира, че действието на Минчев е недопустимо.

Христов не можа да посочи колко точно обекта са спрени, но поясни, че имат информация, че в по-големите области текущите ремонти са били спрени.
„Целият строителен процес се саботира по този начин“, категоричен е той.

Не стана ясно още докога МРРБ са си дали срок за назначавена на новото ръководство на АПИ. /БГНЕС