Новият канцлер Шолц може да спре "Северен поток 2”

Администрацията на новия канцлер на Германия Олаф Шолц подкрепя проекта за газопровод "Северен поток 2", но може да го блокира в случай на хипотетичен военен конфликт между Русия и Украйна, съобщава „Файненшъл таймс“, позовавайки се на свои източници.

"Администрацията на Шолц ще обмисли възможността за спиране на "Северен поток 2" в случай на нарастваща заплаха от руска инвазия в Украйна”, твърдят източници, близки до новото германско правителство пред вестника.

В материала се отбелязва, че новото германско ръководство като цяло подкрепя руския проект за газопровод.

Уточнява се, че подобна мярка се разглежда като част от по-широк списък с възможни строги западни санкции срещу Русия.

"Северен поток 2" е газопровод с капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Понастоящем той се управлява от Nord Stream 2 AG, чийто единствен акционер е Газпром.

Москва неведнъж е заявявала, че "Северен поток 2", на който активно се противопоставят САЩ и Украйна е търговски проект, който е от полза както за Русия, така и за Европа, и призовава да се спре споменаването му в контекста на всякакво политизиране.

Москва също така многократно отхвърли обвиненията в "агресия", като подчерта, че не заплашва и не възнамерява да напада никого. Според Кремъл Западът използва тези изявления като претекст да разположи повече военно оборудване на НАТО близо до руските граници. /БГНЕС