Новият носител на Златната топка ще стане ясен на церемония в Париж

Тази вечер от 21:30 до 23:00 часа българско време в Париж ще се проведе церемонията за връчването на наградите "Златна топка". Освен новия носител на най-престижното индивидуално отличие в световния футбол, ще станат ясни още победителите в категорията за най-добра футболистка, най-добър вратар (трофея "Лев Яшин") и най-добър млад футболист до 21 години (трофея Копа).

Ще добави ли Меси седма Златна топка към колекцията си

Безспорно вниманието приковава надпреварата при мъжете, където има няколко основни претенденти за наградата, връчвана от списание Франс Футбол. За фаворит номер 1 е определян аржентинецът Лионел Меси, който спечели последното издание на класацията през 2019 (през 2020 нямаше връчване на Златна топка заради пандемията от коронавирус). Звездата на ПСЖ е печелил трофея рекордните шест пъти. Той имаше силна индивидуална година, макар и да спечели само Купата на Краля с Барселона, преди да премине в ПСЖ през лятото, но пък стигна до мечтания трофей от Копа Америка с Аржентина след победа над Бразилия във финала.

Основен конкурент на Меси е голмайсторът на Байерн Мюнхен и Полша Роберт Левандовски. Нападателят е най-резултатния футболист в света през изминалата година и подобри редица рекорди, но Байерн не се представи силно при защитата на титлата си от Шампионската лига, а Полша отпадна още в груповата фаза на Евро 2022.

Донякъде изненадващо, букмейкърите поставят на трета позиция Жоржиньо. Халфът спечели Шампионската лига с Челси и скоро след това стана европейски шампион с Италия, като представянето му е на високо ниво, но надали може да се сравнява в индивидуален план с Меси и Левандовски. С малки шансове за Златната топка е и ветеранът от Реал Мадрид Карим Бензема, който поддържа постоянно високо ниво, както за клубния, така и за националния си отбор. Голмайсторът на Ливърпул Мохамед Салах се представя изключително в последните месеци, което породи очаквания, че и той може да претендира за Златната топка, но вероятността за това изглежда малка, докато звездата на Португалия и Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо е без шансове за шести успех в класацията след разочароващите резултати на Ювентус, Португалия и Юнайтед.

Според експертите за Златната топка при жените фаворитките са две - Алексия Путеяс от Барселона и Сам Кър от Челси, а при вратарите се очаква да триумфира стражът на Италия и ПСЖ Джанлуиджи Донарума, който бе с основна заслуга за успеха на Скуадра Адзура на Европейското първенство по футбол през лятото. Малко по-трудно е прогнозирането на победителя в категорията за млад футболист, но все пак фаворит там е халфът на Барселона и Испания Педри. Другите основни претенденти са Букайо Сака, Мейсън Грийнууд, Джуд Белингам, Джамал Мусиала и Джио Рейна.

Церемонията по връчването на Златната топка ще се излъчва единствено онлайн и може да бъде гледана на сайта на Евроспорт. /БГНЕС