Новият парк между Руски паметник и площад „Македония“ е факт

Новият парк между Руски паметник и площад „Македония“, чието изграждане започна преди година, е вече факт, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки нарастващото застрояване в столицата, много проекти за озеленяване са вече налице. През последните години бяха ремонтирани паркът ‘‘Заимов‘‘, ‘‘Докторската градина‘‘, Южен парк, беше построен и нов парк в района на Б-5. Вече и паркът между Руски паметник и площад „Македония“ може да бъде посетен. Екип на БГНЕС провери на място дали гражданите са доволни от завършения проект.

Закавет, собственичка на закусвалня и жител на района, е доволна от новия парк: ‘‘В предишния си вид по булеварда преминаваха прекалено много коли, докато сега жителите на квартала ще могат да се наслаждават на прекрасната природа‘‘.

Милен Рангелов също гледа с оптимизъм, заявявайки че природата ще бъде по-близо до хората.

Наред с положителните оценки ,обаче имаше и негативни. Володя Балчев, работещ от 20 години в района, е недоволен от липсата на паркоместа, като уточни че тяхното предвиждане би направил проекта по-добре завършен. ‘‘Булевардът е транзитен, не търговски, за да има толкова голямо обособено пространство за отпочиващи“, каза той. Според Балчев новият парк затруднява комуникацията, тъй като хората нямат възможност да паркират автомобилите си и да снабдяват магазините със стока.

„Вилмот“ са автори на идейния проект за облагородяване на пространството покрай трамвайния път между пл. „Македония“ и пл. "Руски паметник" и превръщането му в линеен парк. Изграждането му с изключение на площта, паметник на културата, и част от "Руски паметник", се реализира от Столична община по проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. /БГНЕС